Puin met plastic in paden Marker Wadden, 'slecht voor vogels'
In de wandelpaden op de Marker Wadden is materiaal gebruikt waarin hergebruikt plastic is verwerkt. Als gevolg daarvan liggen er stukjes in het gebied die gevaar kunnen opleveren voor vogels. De zaak is aan het rollen gebracht door journalistiek platform Pointer. Dat besteedt er zondag in een uitzending op NPO2 aandacht aan.
Het gaat om menggranulaat, mengsels van verschillende soorten verpulverd puin. Pointer strijdt al veel langer tegen het gebruik van dit materiaal in natuurgebieden en lijkt de beheerders mee te krijgen. Natuurmonumenten erkent in elk geval dat het hier met deze materiaalkeuze een fout heeft gemaakt en dat plastic niet thuishoort in de natuur. "We hebben menggranulaat gebruikt vanuit het idee van circulariteit, het hergebruiken van afval," aldus Roel Posthoorn, de projectleider Marker Wadden van Natuurmonumenten, op de website van Pointer. Dat zal niet meer gebeuren, voegt hij daar aan toe. Eerder al ging Staatbosbeheer door het stof. Posthoorn ontkent overigens bij Omroep Flevoland dat er direct gevaar is.
Menggranulaat is in het verleden op veel meer plaatsen in de natuur gebruikt. Illegaal is dat niet, maar volgens deskundigen wel schadelijk. Bioloog Auke-Florian Hiemstra (Naturalis Biodiversity Centre) wijst via Pointer op de gevaren van plastic voor vogels. "Vogels zien plastic aan voor voedsel of ze gebruiken het om nesten mee te bouwen. Plastic draden, stroken of ringen, daar kunnen ze gemakkelijk in verstrikken." Her RIVM waarschuwt dat het materiaal steeds verder verpulvert en zich verspreidt.
Het is de tweede keer dat Pointer kritisch is over de Marker Wadden. Vorig jaar wees het platform erop dat bij de aanleg vervuild slib is gebruikt. Natuurmonumenten antwoordde toen echter dat het daarbij vrijwel uitsluitend ging om een lichte categorie die geheel volgens de regels was gebruikt voor een onderlaag. Daarnaast zou door een fout van een leverancier een minieme hoeveelheid zijn gebruikt die niet aan de normen voldeed. De natuurorganisatie zei daarbij wel dat ze daar beter over had moeten communiceren.
Geplaatst op 2 november 2022.
{jcomments on}