Skip to main content

Radio Lelystad: onderdeel van streekomroep FMS

De Flevolandse Media stichting is de streekomroep voor Dronten, Lelystad en Zeewolde. 
Vertegenwoordigers van Radio Lelystad en Lokale Omroep Zeewolde (LOZ) hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst die zal leiden tot een professionele streekomroep, die ook Dronten bedient. In die laatste gemeente is nu niet een dergelijke omroep actief. De organisaties worden daarvoor bestuurlijk samengevoeg en zullen ook redactioneel gaan samenwerken. Toch blijft hierbij de lokale indentiteit behouden waardoor de inwoners van de gemeente Zeewolde en Lelystad op hun vertrouwde plek nieuws en informatie kunnen verkrijgen over hun gemeente. 

Missie statement
"FMS heeft als doel om met de lokale entiteiten voor de gemeente Lelystad (Radio Lelystad), Zeewolde (Lokale Omroep Zeewolde) en Dronten (Lokale Omroep Dronten) de gemeenschap van het lokale nieuws te voorzien en in de haarvaten van de lokale samenleving te zitten. Tevens hebben wij de taak om de lokale democratie te bewaken. Elke entiteit heeft als taak het verzorgen van een lokaal toereikend media aanbod. En werken waar mogelijk hierin samen, maar bundelen als streek vooral de krachten aan de organisatorische kant van de streekomroep.Elke lokale entiteit heeft zijn eigen identiteit, dit is een belangrijk uitgangspunt van FMS. Zij bieden nieuws, entertainment en educatie aan en proberen de bijzondere kenmerken en dynamiek van de gemeente weer te geven. We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en we willen positief bijdragen aan het welzijn en de vooruitgang van de gemeenten binnen de gestelde streek."

Visie statement
"Onze visie is om een onmisbare media instelling in de gemeentes Lelystad, Dronten en Zeewolde te zijn. We willen constant veranderen en ons aanpassen aan de behoeften van ons publiek. We bieden verschillende soorten media aan op de verschillende kanalen, zoals televisie, radio, website en sociale media. Onze inhoud is interessant en interactief. We zijn eerlijk en creatief in ons werk en maken gebruik van nieuwe technologie├źn. We willen een waardevol medium zijn dat de lokale gemeenschap helpt, informeert en inspireert. We vinden het belangrijk dat iedereen zijn stem kan laten horen en we willen verschillende meningen en perspectieven laten zien. We willen groeien en duurzaam werken, zodat we een blijvende impact kunnen hebben op de mediawereld en de gemeenschap waarin we werken."

Streek vs Regionale Omroep
De streekomroep zit verweven in de haarvaten van de lokale samenleving en dient als waakhond voor de lokale democratie, waarin de regionale omroep het nieuws brengt wat van belang is voor de totale regio en daarbij ook de waakhond is voor de provinciale democratie. Samenwerkingen kunnen worden gezocht doordat de lokale identiteiten binnen de streek het nieuws vanuit het lokale perspectief kan brengen, maar ook kan ophalen en deze te delen met de regionale omroep. De taak van de regionale omroep is deze lokale nieuwsgaring vanuit het regionale perspectief en belang samen te brengen om deze te publiceren uit belang van alle inwoners in de regio. Met andere woorden, de bron kan het zelfde zijn, het brengen van nieuws is vanuit de eigen perspectieven en belangen naar buiten gebracht.

De taak van de streek/ lokale omroep volgens de Commissariaat van de media
De lokale omroep voorziet in de behoefte van inwoners van die gemeente op het gebied van nieuws en informatie uit de nabije woon- en leefomgeving. Daarnaast vervult de lokale omroep een waakhondfunctie ten aanzien van de lokale politiek en het bestuur en heeft de lokale omroep een verbindende functie binnen de gemeente.

De taak van de regionale omroep volgens het commissariaat van de media.
Volgens de Mediawet verzorgt de regionale omroep publieke mediadiensten op regionaal niveau. Het media-aanbod is dus bestemd voor en gericht op de inwoners van de provincie waarvoor de omroep is aangewezen. Het aanbod wordt verspreid via de kabel, de ether, de satelliet of een ander platform zoals internet.

Meer informatie: flevo.media