Skip to main content

Meningen verschillen over de groei van het aantal ambtenaren

02 november 2022
Kees Bakker

De groei van de stad moet ook gepaard gaan met een groei van het gemeentelijk apparaat. Daar zijn het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Lelystad het over eens. Maar het tempo waarin de laatste zal groeien, daarover verschillen de meningen.

Mensen nodig

Wethouder Dennis Grimbergen heeft eerder aangegeven dat je als stad niet kunt groeien zonder dat je ook investeert in het personeel. De extra groeispurt die Lelystad wil inzetten en die leidt tot 1.000 extra inwoners per jaar, moet daarom ook gepaard gaan met een groei van het aantal ambtenaren. “Het gaat niet alleen om ambtenaren die zich bezig houden met de groei. Meer inwoners betekent ook meer mensen aan de balie, meer vergunningaanvragen, meer handhaving, etcetera,” zo hield de wethouder de gemeenteraad dinsdagavond voor.

Bovendien staat de ambtelijke organisatie zwaar onder druk, ‘het piept en het kraakt’. Daarom is het voorstel van het college dat er de komende vier jaar elk jaar 800.000 euro extra wordt uitgegeven aan de groei van het personeel, goed voor gemiddeld zo’n 8 ambtenaren per jaar.

Kan ook wel wat minder

D66 vindt dat wat voorbarig en te ambitieus en kondigde daarom dinsdag een voorstel aan om de groei van het ambtenarenapparaat wat te temperen. Volgens de partij is voor 2023 een bedrag van 800.000 euro te rechtvaardigen, maar kan het de (drie) jaren daarna wel met 400.000 euro per jaar. De partij wordt in haar voorstel gesteund door de VVD, GroenLinks en de PvdA.

Het CDA is niet tegen de groei van het ambtenarenapparaat op zich, maar wil dat daar een duidelijk plan aan ten grondslag ligt: waar zijn die mensen nodig, welke gemeentelijke afdelingen verdienen versterking? Die partij stelt voor het komende jaar 500.000 euro extra uit te geven en eerst een plan te maken waar er versterking nodig is. Het geld dat dan overblijft wil de partij graag aan andere nuttige dingen uitgeven, of er het dreigende begrotingstekort in 2026 mee te lijf gaan. Gek genoeg wordt dat voorstel van het CDA ook weer gesteund door de PvdA.

Reizen of verhuizen?

Het CDA morrelt bovendien aan het plan van het college om een reiskostenvergoeding in te voeren voor ambtenaren. Daarmee wil Lelystad zich aantrekkelijker maken voor potentiële arbeidskrachten, hetgeen nodig is in een tijd van personeelstekorten. Het CDA ziet echter liever dat ambtenaren die in Lelystad komen werken hier ook gaan wonen en pleit daarom voor een verhuiskostenvergoeding.

ChristenUnie vindt dat voorstel van het CDA onverstandig. “Je wil toch als gemeente heel graag goede mensen in dienst hebben? Die sluit je nu voor een deel uit,” vindt Henk Schraa. De VVD ziet het plan voor de verhuiskostenvergoeding wel zitten, maar vindt niet dat die een reiskostenvergoeding in de weg staat. “Je moet mensen verleiden hier te komen wonen, maar je hoeft het één niet voor het ander in te wisselen,” zei Marco Bogaard.

Leefbaar Lelystad pleit er juist voor de reiskostenvergoeding te laten gelden voor ambtenaren die op minder dan 50 kilometer reizen van Lelystad wonen, daar boven niet.

De gemeenteraad beslist op 15 november over de verschillende voorstellen.  

Foto's: Paul Klukhuhn

Geplaatst op 2 november 2022.

{jcomments on}