Uitrol ondergrondse containers gaat weer opgepakt worden
Geschreven door Kees Bakker.
De gemeente gaat de uitrol van ondergrondse containers over de stad weer oppakken. Drie jaar geleden kwam daar plotsklaps een einde aan, toen de toenmalige leverancier van die containers failliet ging. Door verschillende oorzaken trad er daarna meer vertraging op: de coronapandemie hielp niet mee, maar er moest ook een nieuwe overeenkomst mat afvalinzamelaar HVC worden afgesloten.
Stadsdelen 4 en 5
Die laatste heeft de ondergrondse containers van de gemeente overgekocht en plaatst de nieuwe, dus nu kan de uitrol over de stad weer verder plaatsvinden. Dat gebeurt in de stadsdelen 4 en 5. Omdat we ons kunnen voorstellen dat niet iedereen gelijk weet welke buurten we het dan over hebben: stadsdeel 4 is de Archipel, Oostrandpark, Zuiderzeewijk, Wold, Horst, Griend, Beukenhof, De Scheren en Langevelderslag, Stadsdeel 5 betreft de Atolwijk, Botter, Schoener, Tjalk, Hofstede, Plantage en Wijngaard.
In het verleden zijn er voor de nu in totaal 130 te plaatsen containers al locaties bepaald, na consultatie in de verschillende buurten, maar in 58 van die gevallen is er een nieuwe locatie gezocht, omdat er in de omstandigheden iets veranderd is. Dat kan zijn omdat er op de beoogde locatie nu een laadpaal voor elektrische auto’s of een boom staat, maar het kan ook zijn dat er sindsdien onder de grond nieuwe kabels en leidingen zijn getrokken. Omwonenden van die 58 locaties kunnen binnenkort een zienswijze indienen.
Omgekeerd inzamelen
De ondergrondse containers maken deel uit van het ‘omgekeerd inzamelen’, waarmee het aandeel niet herbruikbaar restafval fors moet worden teruggebracht. In de buurten waar ondergrondse containers komen, moet het restafval vanaf die datum in een zak daar naartoe worden gebracht, terwijl herbruikbaar materiaal als plastic en metaal (PMD), groente- en tuinafval (GFT) en papier nog aan huis in de container kunnen worden gestopt.
In de wijken waar dit al is ingevoerd, heeft dit daadwerkelijk tot minder restafval geleid, zegt wethouder Sjaak Kruis. “Uit metingen blijkt dat het afval hierdoor beter wordt gescheiden en er 10 procent minder restafval is.”
Dumpingen zijn hardnekkig
Mensen die hun grof afval bij de ondergrondse containers dumpen, blijft wel een hardnekkig probleem. “We handhaven daar wel op. Regelmatig worden de containers langsgereden en wordt het afval weggehaald. En als we kunnen achterhalen wie het daar heeft geplaatst, handhaven we daar ook op. Maar het is een hardnekkig probleem dat zich bij sommige containers regelmatig voordoet en dat moeilijk uit te bannen is. Soms heeft dat met onwetendheid of de culturele achtergrond van mensen te maken, omdat in sommige bijvoorbeeld Oost-Europeaanse culturen het heel gewoon is dit te doen. Met gerichte communicatie proberen we dit probleem daarom ook aan te pakken.”