Situatie bij Batavia ‘90 nog zorgelijker dan gedacht, audit moet duidelijkheid bieden

De financiële situatie van het met een bankroet bedreigde Batavia ’90 is ernstiger dan gedacht en is ook nog niet helemaal in beeld. Voordat de gemeente besluit om de vereniging wel of niet te helpen, moet eerst duidelijk zijn wat de situatie precies is. Dat antwoordde wethouder Dennis Grimbergen dinsdag op vragen vanuit de gemeenteraad.
Onderzoek
Eerder werd gesproken over een mogelijk tekort van 100.000 euro. Maar de afgelopen tijd verergerde de financiële situatie met de week. Inmiddels is bekend dat de voetbalclub schulden heeft ter hoogte van 400.000 euro Maar dan nog is niet alles in beeld. Daarvoor zal er eerst een audit moeten plaatsvinden, een onafhankelijk onderzoek naar de organisatie.
De gemeenteraad werd dinsdag toegesproken door voorzitter Twan Hillebrand van de voetbalclub. Onder het vorige bestuur zijn zaken bij de club volledig uit de hand gelopen, onder andere door hoge salarissen voor spelers en de wil om op het hoogste niveau te blijven spelen. Jaarrekeningen zijn niet compleet, niet alle schulden zijn in beeld. “We zijn ervan overtuigd dat dit nog niet alles is,” zegt Grimbergen.
Borg voor lening
Hillebrand deed een beroep op de gemeenteraad. Het college heeft eerder gezegd niet borg te willen staan voor een lening voor de club bij een bank. Daarmee dreigt de club failliet te gaan, en dat zou betekenen dat er een einde komt aan de 35-jarige historie van Batavia ’90, maar ook dat 700 jeugdspelers op straat staan. Hillebrand deed de oproep aan de politiek: help ons.
Hij zegt dat het nieuwe bestuur een andere koers kiest en veel meer op de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid zit die een voetbalclub in het algemeen heeft, en zeker een voetbalclub in Lelystad-Oost. Het nieuwe bestuur heeft ook geen schuld aan de situatie waar de club nu in zit.
Alles in beeld
Wethouder Grimbergen erkent dat, en ziet ook hoe het nieuwe bestuur zijn stinkende best doet om te redden wat er te redden valt. Voor een borgstelling bij een lening van de gemeente is echter meer nodig. “Dan moeten wij als gemeente ook alles in beeld hebben: alle schulden en alle voor de toekomst aangegane verplichtingen. Dat is nu niet het geval. We hebben onze hulp aangeboden bij de audit die nodig is. Maar voor die gedaan is, kunnen wij niets toezeggen.”
Als Batavia ’90 failliet zou gaan en daarna een doorstart zou maken, zou dat kunnen betekenen dat er één of twee seizoenen niet gevoetbald kan worden. “Wij zijn met iedereen in gesprek: met de Rabobank (een van de schuldeisers), het waarborgfonds, het Sportbedrijf, de KNVB en de club zelf. Alles is er op gericht om bij een faillissement ervoor te zorgen dat de leden niet op straat komen te staan en 700 jonge voetballers geen plek meer hebben om hun sport te beoefenen. Het Sportbedrijf en de KNVB spannen zich daar ook tot het uiterste voor in. Maar eerst moet er duidelijkheid zijn,” zegt Grimbergen.