Rechtszaak tegen voormalig werkgever strandt vroegtijdig
Een vrouw uit Lelystad die een rechtszaak tegen haar voormalige werkgever had aangespannen wegens vermeend seksueel overschrijdend gedrag, verliet woensdag huilend de rechtbank. De zaak strandde wegen een juridische fout, mede veroorzaakt door het feit dat de vrouw zich niet had laten vertegenwoordigen door een advocaat. Ze moest daarom de zaak schikken.
De vrouw werkte naar eigen zeggen met veel plezier bij het bedrijf in LED-verlichting, maar voelde zich genoodzaakt om op 12 juli per direct ontslag te nemen. Haar leidinggevende zou kleinerend tegen haar hebben gesproken in de werkgroepapp, ging bewust publiekelijk een conflict met haar aan en negeerde haar vaak.
Ze kreeg bovendien heel veel ‘onterechte’ kritiek op haar werk en de man zou regelmatig tegen haar seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt. Daarnaast keek hij haar soms minutenlang ‘indringend’ aan. De druppel die de emmer deed overlopen, was een incident met cola. De leidinggevende nam volgens de vrouw ongevraagd een slok cola van haar. Toen ze daar wat van zei, tikte hij op haar schouder en liet hij de frisdrank vanuit zijn mond in de hare lopen. Ze nam onmiddellijk ontslag, maar was naar de rechter gestapt omdat ze vond dat ze nog wel recht had op achterstallig en toekomstig loon. Ze eiste 79.000 euro.
‘Leugens’
Allemaal gelogen, zegt de directie van het bedrijf. Dat de vrouw ontslag nam, is volledig haar eigen keus geweest en dat ze meteen opstapte is "niet netjes". Volgens de advocaat van de onderneming heeft ze zelf er een potje van gemaakt. "Ze is echt niet zo onschuldig als ze doet voorkomen.”
De vrouw vindt dat ze door het gedrag van haar leidinggevende gedwongen werd te vertrekken. Ze is van mening dat ze recht heeft op achterstallig loon, een opzegvergoeding en toekomstig loon tot het einde van haar contract in mei volgend jaar. "Ik ben alleenstaande moeder en moet mijn kind te eten kunnen geven, nu ik nog geen nieuwe baan heb gevonden."
Verkeerd processtuk
Nog voordat de rechtszaak van start ging, kwam de rechter met een teleurstellende mededeling voor de vrouw: "Ik kan de zaak niet behandelen, omdat u dit kort geding met een verkeerd processtuk hebt aangevraagd. U hebt dit allemaal zonder advocaat in gang gezet en juridisch klopt het niet."
Om het conflict af te sluiten tekenden beide partijen een overeenkomst waarin ze afspraken maakten om met gesloten beurzen uit elkaar te gaan. Ook spraken ze af geen negatieve uitlatingen meer over elkaar te doen. "Er zit niet veel anders op", zei de Lelystedelinge huilend: "Maar eerlijk is het allemaal niet."
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
Geplaatst op 14 september 2023.
{jcomments on}