'Invloed raad (en dus democratie) bij aanpak problemen Oost te klein'
De gemeenteraad heeft te weinig invloed op Samen Lelystad Oost, het project waarmee diverse organisaties met hulp van het rijk proberen probleemwijken in het oosten van de stad aan te pakken. Dat zegt de rekenkamer Lelystad, het orgaan dat voor de gemeente de effectiviteit van het beleid toetst. De regels van de rijksoverheid, die het project betaalt, zijn te strikt, oordeelt de rekenkamer. En ze vindt dat een slechte zaak, omdat zo de democratische lokale besluitvorming wordt belemmerd.
Er is wel wat aan te doen, zegt ze. Burgemeester en wethouders moeten voor de raad goed in kaart brengen hoe het geld wordt besteed, hoe dat kan worden gecontroleerd en hoe bewoners bij het project kunnen worden betrokken. Het college moet daarnaast bij het Rijk lobbyen voor minder strenge regels.
Brede coalitie
Samen Lelystad Oost is onderdeel van een landelijke operatie die in 2022 in een aantal steden is begonnen en naar verwachting vijftien tot twintig jaar zal duren. Het gebied omvat de Zuiderzeewijk, de Atolwijk, Boswijk en de Waterwijk. Een brede coalitie van inwoners, werkgevers, welzijnsmedewerkers, politiemensen, onderwijskrachten, arbeidsbemiddelaars, zorginstellingen, Centrada en de gemeente werkt aan verbeteringen op een al even breed vlak: armoede, werk, onderwijs, gezondheid, criminaliteit, probleemjongeren, woningverbetering en verbeteren van de openbare ruimte.
Veel van deze onderwerpen vallen onder de beleidsterreinen van de gemeente. Dat is in de andere betrokken steden ook zo. Rekenkamers van verschillende gemeenten zijn vorig jaar begonnen de werkwijze en de resultaten tegen het licht te houden. Die van Heerlen heeft inmiddels vergelijkbare conclusies gepubliceerd; in Groningen hebben raadsleden onder embargo een rapport gekregen, dat maandag openbaar wordt.
Wel vooruitgang
“Veel ontwikkelingen binnen het programma Samen Lelystad Oost zijn nog in de beginfase. Dat geeft de raad de kans om actief enige richting te geven,” merkt de Lelystadse kamer overigens op. En een tweede positieve conclusie: na eerder geconstateerde opstartproblemen wordt nu wel vooruitgang geboekt.
Het landelijke programma waar het project onder valt, is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Dat is opgezet omdat sommige wijken kwetsbaar blijven door problemen zoals armoede, werkloosheid en criminaliteit, ondanks algemene verbeteringen in de leefbaarheid in Nederland. Het Rijk heeft daarom sinds 2022 binnen het NPLV extra aandacht voor twintig van deze kwetsbare wijken, waaronder dus Lelystad Oost.