Skip to main content

Enthousiasme over opzet van nieuw stadsdeel, dat geen ZuiderC gaat heten

11 juli 2024
Kees Bakker

De gemeenteraad is zeer tevreden met de ruwe uitwerking van de plannen (de mastervisie) voor het nieuwe stadsdeel ZuiderC, waar op termijn 25.000 mensen komen wonen. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint. Dat gebeurt in een stadsdeel dat dan een andere naam heeft, want na de zomer gaat de gemeente daarmee aan de slag.

Hulp van inwoners

Die belofte deed wethouder Dennis Grimbergen dinsdag. Onlangs heeft de gemeenteraad, op voorstel van GroenLinks, besloten dat er zo snel mogelijk een andere naam moet komen, omdat deze fonetisch verwarring oproep met de Zuiderzeewijk. Maar het is niet de wethouder of de gemeente die een nieuwe naam gaat verzinnen. Daar zal de hulp van inwoners bij worden geroepen. “We zullen dat op grond van participatie doen.”

Buurtschappen

Deze uitbreiding in het zuiden van stad wordt ontwikkeld door de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Die is eigenaar van 90 procent van de grond in het gebied. Dat ontwikkelen gebeurt in fases, waarbij per fase een zogeheten buurtschap ontstaat. Volgens Grimbergen krijgt het gebied een uniek karakter. Er zijn drie principes vastgesteld: compacte buurtschappen, cohesie met natuur en elkaar en complete samenleving. Dat laatste betekent dat er niet alleen woningen worden gebouwd, maar tegelijkertijd voorzieningen als winkels, scholen en maatschappelijke instellingen.

Het gebied krijgt veel groen en water. Dat er meteen wordt gebouwd ‘in de mix’,  waarbij minimaal 30 procent van de woningen uit sociale huur en 20 procent uit goedkope koop (tot 280.000 euro) zal bestaan, wordt uniek geacht. “Het wordt een wijk waar ook de mensen met een kleinere portemonnee prettig kunnen wonen.”

Samenwerking

Ook uniek: het samen opgaan van het RVB en de gemeente. Dat eerste staat voor dekking van 90 procent van de financiële risico’s. Uitgangspunt voor het gebied is echter ook dat het geen negatief eindresultaat mag kennen.

Bij de voorzieningen hoort ook een tweede treinstation voor Lelystad, Lelystad-Zuid. Wanneer dat er zal komen, weet de wethouder nog niet. “Als je een hoogstedelijke verdichting wilt in het gebied, heb je ook een station nodig. Maar een station heeft ook voeding nodig, en vraagt dus om een hoofdstedelijke verdichting. Het is een beetje het de-kip-en-het-eiverhaal. Maar die komen vaak samen. We zijn er constant over in overleg met de verschillende partijen.”  

Moskee en synagoge

De ChristenUnie merkte nog op het jammer te vinden dat in de voorzieningen niet het begrip levensbeschouwelijke instellingen staat genoemd. “Niet dat de gemeente die moet bouwen, maar er moet wel ruimte voor worden gemaakt. Ik denk dan expliciet aan de verplaatsing van de moskee in de Zuiderzeewijk of de joodse gemeenschap, die plannen heeft voor wellicht een synagoge," zei Jarno Volmer. Volgens Grimbergen staan die niet expliciet genoemd omdat ze vallen onder maatschappelijke instellingen. “Maar als u dat op prijs stelt, nemen we het er alsnog in op.”

Voor Murat Aktan (Jong Lelystad) was het vele water dat hij in het gebied ziet stromen, aanleiding hardop te dromen. “Betekent dat ook dat je er straks met fluisterbootjes rond kunt varen, zodat we daar een soort Giethoorn in de nieuwe natuur van kunnen maken?” Dat zal echter niet het geval zijn, omdat de watergangen vooral bedoeld zijn voor het bergen van water bij overvloedige regenval. “Je kunt er dus niet met fluisterbootjes varen, omdat de waterstand erg afhankelijk is van de seizoenen,” zei Grimbergen. Maar in het 'klimaatadaptief ontwikkelen, waarbij rekening wordt gehouden met klimaatveranderingen als toenemende hittestress en wateroverlast, is het gebied wel weer uniek, aldus de wethouder.