Skip to main content

Provinciebestuur: Batavialand kan voor de zomer beginnen aan de grote vernieuwing

17 december 2024
Geschreven door Theo van Rhijn

Batavialand kan als het aan het dagelijks bestuur van de provincie ligt, volgend jaar beginnen aan de al langer geplande grootscheepse vernieuwing. Gedeputeerde Staten hebben een voorstel ingediend bij Provinciale Staten  dat voorziet in onder meer een nieuw entreegebouw, een nieuwe werf op het terrein met een eigen gebouw voor zowel werkzaamheden als activiteiten voor publiek en het aan land brengen van de Batavia. Dat moet leiden tot een interactief museumcomplex dat 100.000 bezoekers per jaar trekt.

Dat de vernieuwing nodig is, werd duidelijk nadat de plannen die Provinciale Staten in 2023 hebben goedgekeurd, werden uitgewerkt, aldus het college. Het huidige museumgebouw bleek klimatologisch ongeschikt: er konden geen archeologische vondsten worden geplaatst. De draagkracht van de vloeren was onvoldoende voor zwaardere en grotere collectiestukken en de zalen waren niet hoog genoeg voor de collectie.  

Als belangrijke factor wordt de vestiging door het Rijk van het Nationaal Scheeps-archeologisch Depot genoemd. Die betekent dat het terrein ook een gebouw krijgt met daarin de maritiem-archeologische rijkscollectie. “Hiermee wordt Flevoland een landelijk kennisinstituut rijker en zal Museum Batavialand het eerste rijksgesubsidieerde museum in de provincie zijn."

Klaar in 2028

De vernieuwing wordt mogelijk gemaakt door de provincie zelf, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de gemeente. Die moeten wel veel dieper in de buidel tasten dan aanvankelijk was gedacht en daar moeten de gemeenteraad en Provinciale Staten nog mee akkord gaan. Batavialand is zelf verantwoordelijk voor de inrichting en presentaties. Als Provinciale Staten instemmen, kan het werk nog voor de zomer beginnen. Medio 2028 moet het vernieuwde Museum Batavialand klaar zijn.

Bezoekersaantallen tegen de 100.00 zijn voor corona ook wel gemeld, maar de jaren daarna waren het nooit meer dan enkele tienduizenden.

Te weinig samenhangend

Dat had ook te maken met de opzet van het complex, die ingrijpend moest worden aangepast om toekomstbestendig te worden, constateerde kunsthistorica en cultureel manager Vera Carasso in een rapport dat zij in 2021 schreef voor de provincie. Dat gold zowel voor de organisatie als voor de presentatie. De verschillende onderdelen (werf, museum en scheepsarcheologisch depot) vormden te weinig een samenhangend geheel. Daarbij was ook de keuze tussen de functies van historisch instituut en van publieksattractie niet altijd duidelijk.

Deels was dat een erfenis: Batavialand is ontstaan uit het samengaan van drie verschillende instituten, dan wel attracties: de Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Carasso sprak van een ‘mengelmoes aan tentoonstellingen voor verschillende doelgroepen’.