Politiek wil extra inspanning gemeente voor nieuwe locatie voor SPOT
De gemeenteraad wil dat het college zich extra in gaat zetten voor de jongerenbroedplaats SPOT, die voor 1 januari haar huidige plek in het ABC-gebouw moet verlaten. “SPOT is een onmisbare community voor Lelystad, die moet blijven bestaan,” vindt GroenLinks, dat er dinsdag een voorstel voor indiende, dat breed werd gesteund.
Donderslag
Ook voor de politiek kwam de boodschap eind november, dat SPOT haar huidige onderkomen moet verlaten, als een donderslag bij heldere hemel. Albert Heijn, een van de drie eigenaren van de ABC-locatie in het Stadshart, zegt overlast te ondervinden van de jongerenbroedplaats. Daar vinden wekelijks veel activiteiten voor tientallen jongeren plaats. SPOT mocht de ruimte gebruiken via Lola, een organisatie die zich inzet om leegstaande gebouwen een maatschappelijke functie te geven. Omdat Albert Heijn zegt door de overlast minder klanten te krijgen, werd de gebruikersovereenkomst met Lola eind november per 1 januari opgezegd.
SPOT zelf zegt geen signalen van overlast te hebben ontvangen, maar wethouder Sjaak Kruis gaf dinsdag aan van de handhavers te horen dat die er wel degelijk is. Alleen: “Die valt niet altijd direct te linken aan SPOT,” zei de wethouder, want soms gaat het ook om overlast voor of nabij het gebouw.
Meer inspannen
Een aantal partijen sprak dinsdag de indruk uit dat het college nu te weinig doet voor SPOT. Dat is, zo schrijft het college, een zelfstandige stichting die zelf op zoek moet naar een onderkomen. Maar de gemeenteraad wil meer.
Zo moet de gemeente proberen SPOT in ieder geval een tijdelijk onderkomen te geven in maatschappelijk vastgoed van de gemeente. Als voorbeelden worden genoemd het gebouw De Trommel aan de Agorahof, dat grotendeels leeg staat en waar een voorganger van SPOT, Urban Village, een onderkomen had. Dat gebouw moet weliswaar gesloopt worden om plaats te maken voor het nieuwe Corneel, maar dat is het komende jaar zeker nog niet aan de orde. Een andere eerder aangehaalde optie is de leegstaande ‘Huiskamer van de lokale democratie’ in de plint van het Stadhuis. Daar heeft de gemeenteraad een huurovereenkomst voor met de gemeente, maar die ruimte wordt nauwelijks gebruikt.
Prijskaartje
Wethouder Kruis zegt volop te willen meedenken en zich ook in te willen spannen, maar benadrukte nogmaals dat het wel een zaak van SPOT zelf is, en dat er aan iedere locatie een prijskaartje hangt. “De meest recente ontwikkeling is dat de Kubus met SPOT in gesprek is, om te kijken of er een mooie synergie tussen die twee kan plaatsvinden.”
Hij betwist niet de meerwaarde die SPOT heeft voor de stad, met name als het gaat om de functie als jongerenbroedplaats: een plek waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. De ‘indruk’ die in de media zou zijn ontstaan dat SPOT geen subsidie krijgt, weersprak hij. In 2022 kreeg SPOT een opstartsubsidie van ruim 10.000 euro, de drie jaren erna een incidentele subsidie van 30.000 euro per jaar. Die houdt per 1 januari op. Daarnaast heeft de organisatie voor verschillende projecten die ze uitvoerde, zo’n 260.000 euro gehad, waarvan een deel was voor een project samen met Corneel en de bibliotheek.
Ruime meerderheid
De motie van GroenLinks , waarin het college wordt opgeroepen om de mogelijkheden voor huisvesting in gemeentelijk vastgoed te onderzoeken, de raad te informeren waarom dit wel of niet kan en actief mee te zoeken naar een eventuele andere locatie, liefst in het centrum van de stad, en dat allemaal zo snel mogelijk te doen, werd mede ingediend door Leefbaar Lelystad, ChristenUnie, InwonersPartij, PvdA, D66, CDA en NLL. Uiteindelijk stemden 29 van de 35 aanwezige raadsleden ermee in.