Skip to main content

Pas op de plaats met groei ambtenarenapparaat

22 november 2022
Kees Bakker

De gemeenteraad heeft dinsdagavond een pas op de plaats gemaakt als het gaat om de groei van de ambtelijke organisatie. Het college wilde die elk jaar met acht fulltimers laten groeien, waarmee een bedrag van 800.000 euro per jaar gemoeid is. De raad heeft dat voor de jaren 2024, 2025 en 2026 gehalveerd.

Dienstverlening onder druk

De groei die het college beoogde, liep in de pas met de groei van het inwonertal. Voor de komende jaren wil Lelystad groeien met minstens duizend inwoners per jaar. Dat betekent ook dat er meer ambtenaren nodig zijn. “De dienstverlening van de gemeente staat op dit moment reeds onder druk, primair als gevolg van de groei van het aantal inwoners in de afgelopen jaren. Doordat de formatie niet in voldoende mate is aangepast, heeft dat geleid tot een aanzienlijke druk op de organisatie. Helemaal bij de groei van de stad is het noodzakelijk om deze koppeling te maken,” zo verdedigde het college de groei.

Meer inwoners betekent ten slotte meer paspoortaanvragen, meer vergunningverleningen, meer handhaving en noem maar op. Vandaar dat het college had voorgesteld om vanaf 2023 elk jaar 800.000 euro extra te investeren in het ambtenarenapparaat.

Nut en noodzaak

D66 was het daar niet mee eens en diende samen met GroenLinks, VVD, PvdA en InwonersPartij vorige week een voorstel in om dat te veranderen. De partijen vinden de acht ambtenaren (oftewel 800.000 euro) extra in 2023 prima, maar voor de jaren daarna moet de college het met de helft doen, oftewel elk jaar 400.000 euro erbij, goed voor vier ambtenaren. De partijen waren niet overtuigd van nut en noodzaak van de voorgestelde groei. Eerst moet het college volgend jaar bij de kadernota maar eens aangeven voor welke afdelingen formatie-uitbreiding nodig is. Als er specifieke knelpunten zijn, kan de raad altijd nog en ook tussendoor om extra uitbreiding worden gevraagd.

Van mening veranderd

De stemmen bij het voorstel van D66 staakten vorige week, omdat één raadslid van de PvdA niet aanwezig was en het voorstel daarom net geen meerderheid kreeg: 18-18.

Daarom werd er dinsdag, zonder debat, nog een keer over gestemd. Dit keer was er een afgetekende meerderheid: 21 voor, 13 tegen. Dat kwam niet alleen doordat er nu ook twee tegenstemmers van vorige week niet waren, maar ook doordat de drie leden van de PVV in een week tijd van mening waren veranderd en nu voor het voorstel stemden.  

Foto's: Sanne de Wilde van D66 (indexpagina) en Ashwin van Stormbroek (PVV).  © Paul Klukhuhn

Geplaatst op 22 november 2022.

{jcomments on}