Meningen kunnen in een week veranderen, ook zonder debat
Er kan veel gebeuren in een week tijd. Vorige week behandelde de gemeenteraad tijdens de behandeling van de begroting niet alleen die begroting zelf, maar ook 31 amendementen en 27 moties. Amendementen zijn voorstellen waarmee de begroting wordt gewijzigd en er dus iets anders wordt gedaan dan aanvankelijk in de begroting stond, moties zijn voorstellen waarbij het college wordt gevraagd om, in afwijking van de begroting, iets anders te doen. Moties kunnen door een college ook naast zich neer worden gelegd – al zal dat in de praktijk meestal niet gebeuren, tenzij er in een motie iets wordt gevraagd wat wettelijk niet kan.
Zo. Tot zover een lesje staatsinrichting. Nu is het zo dat vorige week bij de stemming over de amendementen en moties bij één amendement en twee moties de stemmen staakten. Dat kan gebeuren als er een oneven aantal raadsleden niet is. In dit geval was Rob Ros van de PvdA op vakantie. Saillant detail daarbij is dat bij de drie voorstellen waarbij de stemmen staakten, zijn stem de doorslag zou hebben gegeven in het aannemen van het voorstel.
De procedure is dan, lesje staatsinrichting deel twee, dat er de week daarop opnieuw, maar dit keer zonder debat, over de voorstellen wordt gestemd. Het debat is dan ten slotte al gevoerd, de meningen zijn al uitgewisseld en de standpunten bepaald.
Groei ambtenarenapparaat
Maar toch kan er in een week tijd veel gebeuren. In het geval van het amendement over de groei van het ambtenarenapparaat kunt u hier lezen dat het voorstel dit keer, ondanks het feit dat Ros nog steeds op vakantie is, nu wel is aangenomen. Dat komt mede doordat de driehoofdige PVV-fractie afgelopen week van standpunt is veranderd en nu voor het D66-voorstel stemde.
Klimaat en scholenbouw
In het geval van een GroenLinksmotie om bij nieuw- en verbouwplannen van scholen extra aandacht te hebben voor aanpassingen aan de klimaatverandering, kan Ros ook gerust ademhalen: het voorstel is alsnog aangenomen, mede doordat bij dit voorstel de vijfhoofdige VVD-fractie van mening is veranderd.
Afval scheiden
In het geval van de GroenLinksmotie om de komende tijd een plan te maken voor hoe Lelystedelingen aangespoord kunnen worden het afval goed gescheiden aan te leveren, omdat Lelystad nu ver achter loopt op de doelstelling, zal Ros zich echter nog wel een paar haren uit het hoofd trekken. Met zijn aanwezigheid vorige week zou dat mede door de PvdA ingediende voorstel zijn aangenomen, nu werd het ruim verworpen. Dat was in dit geval geheel te danken aan het feit dan de vier leden van Leefbaar Lelystad van mening waren veranderd en nu tegen het voorstel stemden, waar ze vorige week nog voor waren.
Waarvan akte.
Foto's: Marco Boogaard (VVD) (indexpagina) en Jack Schoone (Leefbaar Lelystad). © Paul Klukhuhn
Geplaatst op 22 november 2022.
{jcomments on}