Ook Madelon van Noort keert niet terug als wethouder
Ook Madelon van Noort stopt als wethouder. Op social media maakt zij bekend niet terug te keren in het nieuwe college van burgemeester en wethouders.
Allemaal nieuwe gezichten straks
Wie de nieuwe wethouders wel worden, is nog niet bekend. Eén ding is zeker: van de oude wethoudersploeg keert niemand terug. Luc Baaten (InwonersPartij) maakte voor de verkiezingen al bekend niet voor een tweede termijn te gaan. David de Vreede (SP) stapte na de verkiezingen op, omdat hij gekozen is als fractievoorzitter voor de SP in Almere en die twee functies bij wet niet gecombineerd mogen worden. Jack Schoone (Leefbaar Lelystad) maakte vorige week bekend wel te hebben gesolliciteerd, maar niet te zijn uitgenodigd voor een gesprek. Adam Elzakalai (VVD) wordt wethouder in Amstelveen.
Een commissie van zeven gemeenteraadsleden heeft eerder profielen opgesteld voor de beoogde wethouders in Lelystad en voert nu gesprekken met kandidaten. Dat hoeven niet per se mensen uit de (Lelystadse) politiek te zijn. Er wordt gewerkt aan een breed raadsakkoord, waar alle veertien in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen nog aan meedoen. De bedoeling is daar vooral vakwethouders bij uit te nodigen, die de ambities van de gemeenteraad om kunnen zetten in concreet beleid. Van welke partij iemand dan is, is van minder belang. Het mogen ook mensen van buiten de politiek zijn.
Van buiten
Madelon van Noort werd in juli 2020 wethouder, nadat het college van VVD, InwonersPartij, PvdA, ChristenUnie, SP en D66 was gevallen. Van Noort had daarvoor vrijwel geen politieke ervaring. Ze kwam in de gemeenteraad als wethouder namens Mooi Lelystad en Gemeente Belangen Lelystad.
Een van de eerste keren dat ze van zich liet spreken, was toen zij dwars voor de plannen van nieuwbouw van basisschool De Schakel en kerk Het Anker ging liggen. De twee wilden samengaan in één nieuw gebouw in een ‘integraal kindcentrum’, en voerden daar al anderhalf jaar gesprekken over met de gemeente en de toenmalige wethouder Elly van Wageningen (ChristenUnie). Van Noort vond het een principiële kwestie: een basisschool moet niet in hetzelfde gebouw als een kerk zitten, kerk en staat moeten gescheiden zijn. Zij kreeg daarin steun van een meerderheid van de gemeenteraad.
Overstap
Vlak voor de verkiezingen maakte Van Noort bekend niet meer Mooi Lelystad te vertegenwoordigen in het college, maar alleen nog Gemeente Belangen Lelystad. Voor die partij stond zij als lijstduwer ook op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gemeente Belangen Lelystad wist maar één zetel te bemachtigen in de nieuwe gemeenteraad.
{jcomments on}