Skip to main content

Herdenkingsplek Zilverpark is veel meer dan een monument

12 oktober 2023
Kees Bakker

Een simpel oorlogsmonument is het niet geworden: als het aan het college van b+w ligt komt er een nieuwe herdenkingsplek in het Zilverpark. Met herdenkingsstenen en een platform in het water voor herdenkingen: de jaarlijkse dodenherdenking kan daar plaatsvinden, maar ook bijvoorbeeld Keti Koti, de herdenking van het afschaffen van de slavernij. Een plek waar 365 dagen per jaar herdacht kan worden, in stilte of met een viering. Daar hangt ook een prijskaartje aan: 1,5 miljoen euro.

Ontwerp

De nieuwe herdenkingsplek is ontworpen door Studio LA, die dat heeft gedaan in samenspraak met allerlei vertegenwoordigingen van inwoners van Lelystad: de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid, de Roma- en Sintigemeenschap, het Platform Lelystadse Kerken, de Lelystadse moskeeën. Het Georganiseerd Overleg Lelystad, het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, de Veteranen Lelystad, de Agora en de Soroptomisten Lelystad, onder andere. Onder die vertegenwoordigers is brede instemming met het ontwerp.

Herdenkingsplek_4.jpg

 

Het ontwerp bestaat uit twee delen, die bij elkaar horen. Vanaf het Stadshart richting het ziekenhuis worden rechts stenen in het water geplaatst, waarop gelopen, gesprongen en gespeeld kan worden. Gewone stenen, maar ook ‘herinneringsstenen’ met een inscriptie die daar namens een bepaalde gemeenschap of organisatie liggen. Die kunnen zelf bepalen of en welke tekst er op de steen komt.

Herdenkingsplek_3.jpg

Aan de linkerkant in het water, voorbij de brug, komt een rond platform Te liggen. Dat is de plek waar officiële herdenkingen kunnen worden gehouden, zoals die op 4 mei. De laatste moet, als de gemeenteraad akkoord gaat met het plan, daar vanaf 2025 worden gehouden.

Informatie

De gemeenteraad is bijgepraat over het plan en gisteravond zijn omwonenden geïnformeerd. Woensdag 18 oktober is er een avond in de Agora, waar alle inwoners van Lelystad welkom zijn om van het plan en de ideeën er achter kennis te nemen. Daarna gaat het plan naar de raad, die uiteindelijk moet beslissen of het wordt uitgevoerd of niet.

Niet voor theater

Met het plan is afscheid genomen van het idee van een nieuw oorlogsmonument voor de Agora. Dat was het eerste plan: het oorlogsmonument van het Stadspark verhuizen naar een plek voor de Agora. Dat was een grote wens van de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid, die jaarlijks de dodenherdenking op 4 mei organiseert. De plek in het Stadspark is niet meer geschikt voor de herdenking: mensen die slecht ter been zijn, kunnen er moeilijk terecht en er is ook te weinig plek voor het toenemende aantal bezoekers.

Het idee om het monument te verhuizen, stuitte echter ook op veel weerstand. Veel Lelystedelingen zijn gehecht aan de plek in het Stadspark. Daarop besloot de gemeenteraad tot een compromis: het monument in  het Stadspark blijft daar staan en er komt een nieuw monument in het Stadshart.

Anne Frankboom

Er werd een plek voor de Agora uitgekozen. Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Lelystad hadden daar moeite mee, omdat het hen herinnerde aan de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, in de Tweede Wereldoorlog de plek die door de nazi’s werd gebruikt als verzamel- en deportatieplaats voor Joden die werden afgevoerd naar de concentratie- en vernietigingskampen. Uiteindelijk ging men akkoord, onder de voorwaarde dat er ooK een loot van de Anne Frankboom zou worden geplant en een witte-anjerperk als blijvend eerbetoon aan veteranen.

De laatste twee komen nu in het groen van het Zilverpark aan de ziekenhuiskant links, in de andere hoek waar de skatebaan ligt.

Verbinding

Wethouder Sjaak Kruis heeft eerder een budget van 36.000 euro gekregen om plannen te maken voor een nieuwe herinneringsplek. “We hebben de gemeenteraad in januari laten weten dat dit onvoldoende is om ook daadwerkelijk een nieuwe plek in te richten en toen ook toestemming gekregen om verdere plannen uit te werken en met een financieringsvoorstel naar de raad te komen.”

Hij beseft dat er een enorm verschil zit tussen 36.000 euro en anderhalf miljoen. “Het plan voor het Zilverpark is echter veel meer dan alleen een monument. Het is toevoeging van kwaliteit aan een plek in de openbare ruimte, waardoor het Zilverpark in de toekomst een plek is waar je van de stilte kunt genieten, maar waar ook kinderen kunnen spelen of herdenkingen plaatsvinden.” Volgens Kruis sluit het ook goed aan bij de plannen voor het nieuwe ziekenhuis, de zorgwoningen, de uitbreiding van de skatebaan en een nieuw appartementengebouw in het gebied, dat op deze manier een mooie verbinding krijgt met het Stadshart.

Respect

“Ik heb respect voor het feit dat Studio LA al die organisaties zo betrokken heeft bij de plannen en dat die ook allemaal achter het ontwerp staan. Dat is bijzonder. Ik hoop dat de gemeenteraad er ook enthousiast over is. Op deze manier krijgt Lelystad er een bijzondere plek bij, waar alle inwoners plezier van kunnen hebben.”

Geplaatst op 12 oktober 2023.

{jcomments on}