Skip to main content

Jongerenwerk timmert aan de weg, maar is er nog niet

12 oktober 2023
Kees Bakker

De gemeenteraad is woensdagavond geïnformeerd over het jongerenwerk in Lelystad. Dat gebeurde in het jongerenlokaal aan de zijkant van Atolplaza, door jongeren zelf en jongerenwerkers van Welzijn Lelystad. Daarbij is nog eens bevestigd wat Marieke Voogt, directeur van Welzijn Lelystad, afgelopen weekend al in een radio-uitzending van Radio Lelystad aankondigde: het aantal jongerenwerkers in Lelystad wordt volgend jaar verdubbeld.

Verdubbeling

Dat laatste was een grote wens van Welzijn Lelystad. Op dit moment zijn vier voltijdsbanen (FTE's) beschikbaar voor jongerenwerkers, maar dat is veel te weinig voor een stad als Lelystad. Een opmerking daarover van Voogt in een artikel in Dagblad Trouw, dat de afgelopen tijd middels zeven reportages uitgebreid aandacht heeft besteed aan jeugdcriminaliteit in Lelystad, was aangekomen bij de politiek. De serie in Trouw was directe aanleiding voor het organiseren van deze avond. Journalist Stefan Keukenkamp, verantwoordelijk voor de serie in Trouw, was daarbij ook aanwezig. Hij heeft zich het afgelopen half jaar verdiept in het onderwerp en daarvoor tientallen betrokken geïnterviewd.

Jongeren_5.jpg

Foto: Stefan Keukenkamp in gesprek met onder andere Marieke Voogt (in het geel)

Meer nodig

De jongerenwerkers zijn met hun aanwezigheid op straat en in de jongerenlokalen enorm belangrijk voor Lelystad, bleek woensdagavond duidelijk op de avond. Ze halen jongeren van de straat, signaleren vroegtijdig problemen en weten dan jongeren naar de juiste hulp te begeleiden, waardoor erger wordt voorkomen. Desondanks is het jongerenwerk in Lelystad enige jaren geleden volledig wegbezuinigd, en nu weer in opbouw.

De verdubbeling  is een stap in de goede richting, maar het is niet genoeg. De jongerenwerkers gaven woensdag aan ook dringend meer behoefte te hebben aan jongerenlokalen: plekken waar jongeren zichzelf kunnen zijn en jongerenwerkers met hen in gesprek kunnen gaan, als daar aanleiding voor is. Er zijn nu twee jongerenlokalen, dat zouden er vier moeten worden, verspreid over de stad en het liefst met een centrale plek in het Stadshart als verbindende factor. De vraag is dan weer of acht FTE's aan jongerenwerkers voldoende is om die lokalen te bemannen.

Meidenwerk

Los daarvan verdient het Meidenwerk, dat nu een kleine ruimte heeft in Plein 201 in Hanzeborg, ook een grotere ruimte, bleek uit de wervelende presentatie van twee meiden uit dat lokaal. De groep die er gebruik van maakt is simpelweg te groot voor de kleine ruimte.

En de twee gaven ook in de kern het belang en de waarde van het jongerenwerk aan. “Vroeger heb ik echt wel rottigheid uitgehaald op straat. Op school kwamen we toen een jongerenwerker tegen, die met ons in gesprek wilde. Eerst liepen we met een wijde boog om hem heen, maar op een gegeven moment dachten we ‘Waarom ook niet?’ Hij heeft ons richting het Meidenlokaal gewezen en sindsdien hebben we het daar hartstikke leuk en gaat het ook veel beter met ons. We kunnen met al onze problemen bij de jongerenwerkers terecht. We hebben ook regels in ons lokaal. En als je je daar niet aan houdt, moet je wegwezen. Als we dit niet zouden hebben, zouden we op straat rondhangen on mogelijk toch weer rottigheid uithalen.”

Dansen op tafel

Voogt ging in op de vraag van enkele gemeenteraadsleden om te komen met een plan, waarin ze schetst wat gewenst zou zijn, wat ideaal zou zijn en wat daarvoor nodig is.

Tegelijkertijd benadrukte ze ook enorm blij te zijn met de uitbreiding voor volgend jaar. “Onze jongerenwerkers stonden te dansen op tafel toen ze dat van de week hoorden!”  

Geplaatst op 12 oktober 2023.

{jcomments on}