Skip to main content

Advies: door met vier wethouders, Broekema niet vervangen

17 april 2024
Kees Bakker

De opgestapte wethouder Rinze Broekema wordt niet vervangen. Dat is het advies van een commissie van de gemeenteraad, die heeft onderzocht of het nodig of raadzaam is op zoek te gaan naar een nieuwe wethouder. Het wordt dinsdag tijdens de raadsvergadering besproken.  

Lelystad is deze periode van bestuur met vijf wethouders begonnen, in een nieuwe opzet: zonder coalitie of coalitieakkoord, maar met een raadsakkoord waar alle fracties input aan hebben geleverd en waar elf van de veertien hun handtekening onder hebben gezet. De wethouders zijn geselecteerd op deskundigheid en vertegenwoordigen de hele raad, niet één bepaalde partij. Op 27 februari maakte Broekema echter tot ieders verrassing bekend te stoppen. ''Ik stop met pijn in het hart. Het is geen beslissing om lichtzinnig te nemen. Het besluit is de uitkomst van een worsteling. Ik krijg veel vertrouwen van de stad, en voel dat ook breed in de raad Ik heb wel moeten constateren dat ik in mijn functioneren als wethouder niet tot mijn recht kom, en daarmee ook het ambt als wethouder niet goed invul,” was zijn summiere verklaring. De andere wethouders hebben zijn portefeuilles overgenomen.

Een paar weken geleden benoemde de gemeenteraad een klankbordgroep van raadsleden. Die heeft, onder aanvoering van voorzitter Ashwin van Stormbroek (PVV), onderzocht hoe het nu verder moet. De uitkomst is dat het op dit moment niet nodig is op zoek te gaan naar een nieuwe wethouder.

De andere wethouders kunnen de werkzaamheden van Broekema - sport en bewegen, recreatie en toerisme, ouderen, Wmo en welzijn - overnemen. Bovendien zou het voor een nieuwe wethouder lastig zijn halverwege een raadsperiode in te stappen, ook omdat er dan nauwelijks tijd is om ingewerkt te worden. Dat zou ook de samenwerking binnen het huidige college van burgemeester en wethouders onder druk kunnen zetten, een samenwerking die als goed wordt ervaren.

De conclusie: “De stabiliteit en effectiviteit van het college is het meest gebaat bij het doorgaan met de huidige vier wethouders en er dus geen vijfde wethouder hoeft te worden gevonden.”

Werkdruk

Wel stelt de commissie dat er permanent een klankbord uit de gemeenteraad moet zijn voor de huidige wethouders, die minstens vier keer per jaar bijeenkomt. “Er is onvoldoende verbinding geweest tussen raad en college als het gaat om het functioneren van het college. Het is belangrijk voor het college gezamenlijk en voor de wethouders individueel om een plek te hebben waar met een vertegenwoordiging van de raad gereflecteerd kan worden of het functioneren van het college en de samenwerking tussen raad en college.” Verder wordt geadviseerd de vrijkomende posten goed te verdelen, zodat de werkdruk van individuele wethouders ongeveer gelijk is, maar er ook een verdeling is van de portefeuilles betreffende het sociaal domein, en die niet bij één wethouder komen te liggen.

Samenwerking koesteren

De werkgroep concludeert ook dat de huidige samenwerking binnen de gemeenteraad gekoesterd moet worden. “Die wordt momenteel grotendeels als effectief en stabiel ervaren.” Het is ook niet in het belang van de stad en de politiek om nu, halverwege de raadsperiode, die samenwerking opeens op te zeggen en terug te vallen op bijvoorbeeld de oude coalitiepolitiek.

Met de huidige wethouders zullen nog voor de zomervakantie ‘functioneringsgesprekken’ worden gehouden, waarbij de wethouders ook het functioneren van de gemeenteraad ter bespreking voor kunnen leggen.  

Foto: Klankbordgroepvoorzitter Ashwin van Stormbroek.  © Paul Klukhuhn

Geplaatst op 17 april 2024.

{jcomments on}