Helaas, trillen en slingeren blijkt tóch gevaar voor rijbewijs
Hij reed opvallend langzaam, was niet in staat op zijn eigen rijbaan te blijven en toen agenten die dat zagen hem een stopteken gaven, reed hij eerst een rondje over een rotonde voor hij hen volgde rechtsaf. Hij bleek met trillende benen achter het stuur te zitten, aldus de agenten. Tja, hij gebruikte hartmedicijnen, maar daarmee kon hij wel autorijden, zei hij. De agenten vonden van niet en het CBR riep hem op voor een test. Die weigerde hij. Zijn rijbewijs was erg belangrijk, en het rapport van de agenten deugde niet; ze hadden bijvoorbeeld helemaal niet gekeken of er misschien een andere oorzaak was, zoals drank of drugs, was zijn verweer. Het werd een twee jaar slepende zaak, tot en met de Raad van State. Maar nu is het dan ook klaar. Het hoogste rechtscollege oordeelde gisteren – en gaf hem geen gelijk.
Het gebeurde destijds allemaal in Almere, op de Hogering, en in de openbaar gemaakte stukken wordt de identiteit van de bijzondere bestuurder niet gemeld, maar het is een man Lelystad, aldus Omroep Flevoland.
De Raad van State voegt bij de uitspraak nog even de bepalingen betreffende dit soort tests. Daaruit valt onder meer op te maken dat een vermoeden van ongeschiktheid al voldoende kan zijn om iemand op te roepen. Slingerend rijden staat er ook bij, evenals coördinatiestoornis, ongecontroleerde bewegingen en stoornis in het gebruik van één of meer ledematen.
Gelet op de constateringen, in samenhang bezien, kon het CBR redelijkerwijs tot het vermoeden komen dat de betrokkene niet rijgeschikt is en de rechtbank is terecht tot hetzelfde oordeel gekomen, aldus de Raad.
Geplaatst op 18 april 2024.
{jcomments on}