Lelystad Airport viert verjaardag, want men is al 50 jaar open
Lelystad Airport heeft donderdag de aftrap gegeven voor zijn jubileumjaar. Waar het in de discussie over Lelystad Airport altijd gaat over ‘of het vliegveld open gaat en wanneer’, is het goed te beseffen dat het vliegveld al 50 jaar bestaat en dat er dus al 50 jaar gevlogen wordt. En dat dat al de nodige bedrijvigheid met zich mee heeft gebracht.
Bedrijvigheid
Want passagiersvliegtuigen of niet, Lelystad Airport herbergt al tientallen kleine en grote bedrijven die gerelateerd zijn aan de luchtvaart. “Allemaal omdat die bedrijven vertrouwen hadden in Lelystad Airport,” zei directeur Jan Eerkens. Hij herhaalde dat het de ‘ultieme droom’ is dat Lelystad Airport wordt opengesteld voor vakantievluchten en gaf aan dat eigenaar Schiphol daar ook alles aan doet. Met oog voor de omgeving. Zo heeft Schiphol agrarische bedrijven in Gelderland uitgekocht, om stikstofrechten te vergaren voor de milieuvergunning, maar zal de overtollige stikstofruimte die men nu heeft worden aangeboden aan aan agrarische bedrijven in Flevoland en Gelderland, die sinds 2019 in onzekerheid verkeren over hun uitstoot, de zogenaamde PAS-melders.
Wachten op beslissing
Luuk van Hooijdonk, directeur van Wings over Holland, een van die bedrijven op Lelystad Airport, hoopt vooral dat het komende jaar duidelijkheid zal bieden. Ook voor zijn bedrijf is het een jubileumjaar: 40 jaar op Lelystad Airport. De komst van passagiersvliegtuigen zal betekenen dat hij in ieder geval onderdelen van zijn bedrijf zal moeten verplaatsen.
“Diep in mijn hart hoop ik dat de grote luchtvaart hier niet komt, maar als het wel gebeurt, dan liever vandaag dan morgen. We zullen dan bijvoorbeeld de vliegschool moeten verplaatsen naar een ander vliegveld, zoals Teuge, maar daar hebben we wel tijd voor nodig. En als de politiek besluit om Lelystad Airport niet te openen voor passagiersvliegtuigen, ga ik dat niet doen.”
Lelystadse Boer
Vincent Nijsten van De Lelystadse Boer heeft vertrouwen in de toekomst. De Lelystadse Boer is een ‘club van 115 boeren rondom Lelystad Airport in een gebied zo groot als 7.000 voetbalvelden, goed voor zo’n 50 miljoen euro omzet per jaar’, die met de luchthaven nadenkt over de toekomst. Op dit moment onderhouden zij bijvoorbeeld voor het vliegveld het graslandschap rond de luchthaven, in de toekomst hopen ze ook voor de catering en horeca op het vliegveld lokale producten te kunnen leveren.
Nijsten is nu in het proces van overname van het agrarische bedrijf van zijn ouders. Dat doe je alleen als je vertrouwen hebt in de toekomst. . “Mijn akkerbouwbedrijf ligt recht onder de aanvliegroute. Ik woon op de boerderij waar ik ook geboren ben.” Hij rekent vooral op investeringen van de luchtvaart om schoner te gaan vliegen. “Ik heb een biologisch bedrijf, dus ik wil daar geen uitstoot. Maar gelukkig investeert de luchtvaart daar veel in, in schoner vliegen.”
Naar Zuid-Afrika, met overstap
De twee politici die gisteren spraken op de bijeenkomst, gedeputeerde Jan de Reus en wethouder Dennis Grimbergen, gaven aan er nog steeds vertrouwen in te hebben dat Lelystad Airport volgend jaar te horen krijgt wanneer de eerste passagiersvliegtuigen er kunnen landen. “Hoe ik de toekomst over tien jaar voor me zie? Nou, ik reken dan op 40.000 vliegbewegingen, veel bedrijvigheid rond de luchthaven en mooie kansen daar voor het onderwijs. Dat Lelystad Airport direct zo’n 2.000 banen oplevert, en nog zo’n 4.000 indirecte,” antwoordde De Reus op de vraag van presentator Peter Rijsenbrij.
Die vroeg Grimbergen waar zijn eerste reis naartoe gaat. “Nou, ik heb met Marcel Burger van Burger Support afgesproken naar Zuid-Afrika te gaan. Ik hoop dat vanaf Lelystad Airport te kunnen doen, met een overstap ergens anders in Europa.”
Foto: Peter Rijsenbrij interviewt Jan Eerkens. © Kees Bakker
Geplaatst op 24 februari 2023.
{jcomments on}