Skip to main content

Cultuurdebat: overeenkomsten, verschillen, géén vuurwerk

24 februari 2023
Kees Bakker

In kunst- en cultuurcentrum Kubus hebben elf vertegenwoordigers van elf van de zeventien politieke partijen die op 15 maart meedoen aan de provinciale verkiezingen, donderdagavond de degens gekruist over hun plannen voor de komende vier jaar op kunst- en cultuurgebied. Achttien culturele instellingen uit Flevoland organiseerden er ‘De Grote Provinciale Lijsttrekkers Cultuurideeën Show’. 

Geen concrete ideeën

Er waren optredens van Jeugdslagwerkgroep Flevosticks en Jesse Molenaar van SubSub. De partijen mochten in een pitch van één minuut hun ideeën voor kunst en cultuur in Flevoland delen met het publiek. Daarnaast was er een quiz waarin de kennis van de kandidaat-Statenleden over de staat van kunst en cultuur in Flevoland werd getest en waren er debatten over drie thema’s. In die thema’s werd de verbinding gezocht tussen kunst en cultuur en andere beleidsthema’s, te weten ‘economie’, ‘wonen’ en ‘welzijn’.

Ofschoon de pitchminuut partijen er wel de gelegenheid voor gaf, leverde die weinig concrete ideeën op. Voor Lelystad viel er al helemaal weinig te noteren. Ook het debat zelf, onder leiding van presentatoren Elisabeth van den Hoogen en Soleil Eijken, leverde weinig vuurwerk op. Het liet wel de verschillen tussen partijen goed zien.

Verschillen

Aan de ene kant van het spectrum zijn er partijen als de PVV die vinden dat subsidies niet nodig zijn, tenzij er duidelijke en meetbare doelen aan worden gesteld, activiteiten bestemd zijn voor een groot publiek en instellingen ook worden afgerekend op het behalen van die doelen.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er partijen als D66, PvdA en GroenLinks, die juist allergisch zijn voor het ’toepassen van indicatoren’ en meer waarde hechten aan de ‘intrinsieke waarde van kunst en cultuur’: wat betekent het in iemands leven? Aantallen of doelen doen er dan minder toe.  

En daar zit van alles tussenin. De VVD wil vooral inzetten op ‘cultureel ondernemerschap’, net als het CDA, en dat hoeft niet altijd geld te kosten. Dat kan ook door het meewerken aan (het vinden van) locaties voor bijvoorbeeld culturele broedplaatsen waar kleine culturele ondernemingen zich kunnen vestigen. De BoerBurgerBeweging liet weten vooral te willen inzetten op cultuur als die zorgt voor verbinding en verbetering van de leefbaarheid, maar vindt wel dat er nu erg veel aandacht is voor de twee grote steden Almere en Lelystad, terwijl ook de kleinere steden, dorpen en het platteland niet mogen worden vergeten. De SGP is niet voor ‘subsidietrekkende kunstinstellingen of geldverslindende musea’, maar wil wel investeren in klassieke en christelijke kunst. De ChristenUnie geeft aan vooral te willen investeren in cultuuronderwijs aan kinderen en wil, net als de Partij voor de Dieren, dat kunst en cultuur daarbij voor iedereen bereikbaar is, dat het dus niet uitmaakt hoeveel geld je ouders hebben. Nieuwkomer Krachtig Flevoland gaf aan erg voor kunst en cultuur te zijn, zeker als dat de ‘sociale cohesie’ bevordert.

Overeenkomsten

Over drie dingen waren alle partijen het wel met elkaar eens: kunst moet voor iedereen bereikbaar zijn en cultuuronderwijs aan kinderen in het primair en voortgezet onderwijs is ontzettend belangrijk, zeker als dat (ook) gaat over de geschiedenis van Flevoland. En het culturele erfgoed van Flevoland verdient bescherming.  

En de quiz? Die werd gewonnen door Tiko Smetsers (D66), met op de tweede plaats maar liefst drie anderen die evenveel vragen goed hadden: Marian Uitdewilligen (CDA), Abassin Nessar (PvdA) en Jan Hakvoort (Krachtig Flevoland).

20230223_224853.jpg

 

Een impressie van de avond van sneltekenaar Martin van Gelder

Deelnemers

Deelnemende partijen aan het debat waren HP Soldaat (VVD), Chris Jansen (PVV), Corina Straatsma (GroenLinks), Marian Uitdewilligen (CDA), Abassin Nessar (PvdA), Harold Hofstra (ChristenUnie), Tiko Smetsers (D66), Sylvia Kers (Partij voor de Dieren), Willem Bakker (SGP), Jan Hakvoort (Krachtig Flevoland) en Anja Keuter (BoerBurgerBeweging).

De avond werd georganiseerd door Apollo Ensemble, Batavialand, BonteHond, Bibliotheeknetwerk Flevoland, Kunstlink Flevoland, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, De Meerpaal, FleCk, Kubus, Kunstlinie Almere Flevoland, StrandLAB, Museum M., Land Art Flevoland, FlevoLAB, Theatergroep Suburbia, SubSub, Vis à Vis, Het Flevolands Archief en 2turvenhoog.

Geplaatst op 24 februari 2023.

{jcomments on}