Skip to main content

Klimaatbeleid in de stad: minder stoepranden, meer bloemen

30 mei 2023
Geschreven door Theo van Rhijn

Lelystad wordt de komende jaren nog groener dan het momenteel naar landelijke normen al is, met vijvers en watergangen (wadi’s) om water na regenval in op te vangen en vast te houden voor droge perioden, meer bomen, en bermen met bloemen. Dat is het gevolg van maatregelen om de stad aan te passen aan de klimaatverandering.

Dit toekomstbeeld schetste wethouder Sjaak Kruis maandagavond in het programma ‘Van Rhijn praat bij met…’ op Radio Lelystad en het gaat om de nabije toekomst: de eerste aanpassingen, onder meer in het Lelycentre, zijn al in voorbereiding. Onder het plaveisel van het gebied Koopmanshof en omgeving, dat zich niet goed leent voor vergroening, wordt een soort spons aangebracht. Er komen door de hele stad minder stoepranden, om te voorkomen dat water zich bij extreme regenval ophoopt en niet snel genoeg weg kan.

Kruis was in de studio samen met waterschapsbestuurder Andries Poppe. De twee zijn verbonden aan Klimaatadaptatie Flevoland, een denktank die zich daarmee bezighoudt. Klimaatadaptatie betekent aanpassingen doorvoeren vanwege de klimaatverandering.

Bewoners en ondernemers hoeven niet vrezen voor extra opbrekingen en ander ongemak, beloofde de wethouder. Deels gaat het om nieuwbouw en verder worden de aanpassingen zoveel mogelijk gecombineerd met toch al gepland groot onderhoud. Zo worden het vernieuwde stationsgebied en Campus Midden volgens de nieuwe inzichten ingericht, maar ook het bedrijventerrein Flevokust Haven.

Regenton

Dat past in het streven om van klimaatmaatregelen geen apart onderwerp te maken, maar ze zoveel mogelijk mee te nemen in de dagelijkse praktijk. Burgers kunnen zelf zonder grote investeringen meehelpen, door groen rond hun huis te laten groeien en met eenvoudige voorzieningen als een regenton.

De groene bodem moet bij zware regenval water absorberen en vervolgens vasthouden voor droge perioden. Hoger groen, waaronder bomen, moeten voor koelte zorgen. Voor wat betreft dat laatste: het KNMI voorziet dat in 2050 Lelystad mogelijk 21 tropische nachten per jaar heeft; nu zijn dat er drie.

Op de korte termijn betekent de klimaatverandering voor Flevoland vooral meer regen, aldus diverse deskundigen. Maar op termijn kan dat veranderen, doordat er minder water naar het IJsselmeer vloeit. Het is dan ook niet ondenkbaar dat over ruwweg vijftien jaar ook Lelystad te maken krijgt met waterschaarste, waarschuwde Poppe.

Het gesprek is ook te beluisteren als podcast:

 https://open.spotify.com/episode/77yO1C4CvTPYnvwqKMbO5y?si=bHX75d-eSyaDIvp3YwDlWQ

Geplaatst op 30 mei 2023.

{jcomments on}