Skip to main content

Kievit doet het goed op akkers agrarische universiteit

28 januari 2020
Geschreven door Theo van Rhijn

Kieviten doen het op percelen van de universiteit van Wageningen in de omgeving van Lelystad beter dan in de rest van Flevoland, meldt Landschapsbeheer Flevoland. Daar is moeite voor gedaan, maar kennelijk helpt de natuur ook een handje.

“Door de intensieve samenwerking met de beheerders en agrariërs kunnen we voorkomen dat de nesten met eieren worden platgereden tijdens de voorjaarswerkzaamheden,” vertelt vrijwilliger Helma Rabelink van de natuurbeheerder. “Maar dat betekent nog niet dat de kievitkuikens ook vliegvlug worden. Daarvoor moeten ze voldoende voedsel kunnen vinden.” En dat lukt, als de terreinomstandigheden goed zijn. “Vochtige grond en kruidenrijk, hoog gras waar veel insecten te vinden zijn, is daarvoor noodzakelijk. En ze hebben deze hoge vegetatie nodig om zich te kunnen verstoppen.”

Jan Nagel, weidevogelexpert bij Landschapsbeheer Flevoland: “De laatste jaren zien we al een stijgende lijn in het aantal kieviten dat hier bij Lelystad broedt en het aantal nesten dat ook daadwerkelijk uitkomt. Plas-draspercelen met gewasresten werken als een magneet op volwassen kieviten. En afgelopen jaar was het aantal kuikens dat hier succesvol opgroeide, inderdaad groter dankzij de nattere stukken met enige begroeiing langs de rand van de akker.”

Dat is overigens allemaal wel met een slag om de arm: het om een ruwe indicatie en niet om een exacte telling. Cijfers noemen kan Nagel niet.

Landschapsbeheer Flevoland heeft vorig jaar samen met de universiteit, voluit de Wageningen University & Research (WUR), een plan ontwikkeld om een perceel langs de Runderweg beter in te richten naar de wensen van de weidevogels.

{jcomments on}