Kenniscentrum Nieuwe Natuur wordt in eerste instantie ‘een krachtig netwerk’

De wens om Lelystad tot centrum van Nederland te maken als het gaat om kennis van de nieuwe natuur, is nog altijd levend. Het idee dat dit een Kenniscentrum Nieuwe Natuur oplevert, een fysieke plek waar de kennis over nieuwe natuur verzameld en verkrijgbaar is, is echter nog niet aan de orde. Maar om het plan levend te houden, investeert de gemeente de komende jaren wel in het netwerk van alle organisaties die met natuur en kennis over natuur te maken hebben, om die partijen vooral met elkaar te verbinden.
Verbinden
Dat laatste is geen overbodige luxe, weet wethouder Sjaak Kruis. “Aan de ene kant hebben we Staatsbosbeheer, beheerder van de Oostvaardersplassen. Aan de andere kant heb je Natuurmonumenten met de Marker Wadden. Ofschoon die relatief dicht bij elkaar liggen, is het niet vanzelfsprekend dat deze organisaties elkaar ook tegenkomen. Door daar de voorwaarden voor te scheppen, schep je meerwaarde.”
Daarom wil de gemeente vooral allerlei partijen op dit gebied bij elkaar brengen. Ook overheden als de provincie, maar bijvoorbeeld ook de organisatie van natuurhistorische musea, het waterschap en daarbij ook de agrarische universteit van Wageningen, de WUR (Wageningen University & Research), die in dit gebied al actief is. Door evenementen op het gebied van natuur en kennis te (laten) organiseren in Lelystad of hier naartoe te halen, moeten de eerste stappen voor het zo gewenste Kenniscentrum Nieuwe Natuur worden gezet.
Evenementen
Die evenementen kunnen worden georganiseerd in bestaande gebouwen, of het nou het stadhuis is of het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer bij de Oostvaardersplassen. “We denken op dit moment niet aan een fysieke plek of een nieuw gebouw, simpelweg omdat we daar ook geen geld voor hebben. Maar we hopen wel dat er door het samenbrengen van deze partijen een zaadje wordt geplant, die op termijn wel tot dat kenniscentrum zal leiden.”
Voor nu staat het kenniscentrum voor ‘een krachtig netwerk van verschillende partners’. “Er worden relaties aangegaan met lokale, regionale en nationale organisaties, zoals musea, terreinbeherende organisaties, onderwijsinstellingen, start ups en bedrijven. Binnen het netwerk wordt kennis verzameld, gedeeld en uitgedragen. Niet alleen op wetenschappelijk niveau, maar juist ook ten behoeve van bewustwording en educatie.”