Skip to main content

Justitie wil tbs’er bij wie geen behandeling aanslaat niet terug in de maatschappij

10 september 2024
Kees Bakker

De nu 41-jarige dader van een gewelddadige verkrachting in Lelystad in 2020 hoort over twee weken of zijn tbs-behandeling met twee jaar wordt verlengd. De officier van justitie wil absoluut niet dat de man terugkeert in de maatschappij. Zelf wil hij bij zijn broer gaan wonen.

Verkrachting

Zijn zaak diende gisteren voor de rechtbank, in een zeer gespannen zitting. De man zit al twintig jaar in een tbs-kliniek. Hij heeft verschillende behandelaars gehad en verschillende soorten behandeling, maar geen enkele sloeg aan.

Toen hij in september 2020 op proefverlof was, heeft hij bij de Torenvalkweg in Lelystad een  51-jarige vrouw verkracht. Hij was op dat moment op onbegeleid proefverlof en niet op tijd teruggekeerd naar de Oostvaarderskliniek, waar hij vast zat. Radio Lelystad plaatste begin dit jaar een interview met het slachtoffer van de verkrachting. Zij wilde haar verhaal doen, omdat zij haar vertrouwen in het tbs-systeem volledig was kwijtgeraakt.

Wel/geen bekentenis

Mede dankzij dna-sporen kon de man worden gepakt. Hij werd veroordeeld tot drie jaar cel en tbs. Zelf heeft hij de verkrachting altijd ontkend, maar in de zitting maandag bekende hij wel, om het daarna weer te ontkennen.  

"Ik zat al zestien jaar vast en mocht even eruit. Ik wist dat ik daarna weer lange tijd vast zou zitten. Vind je het gek dat ik dan gekke dingen ga doen?,” zei hij daarover. "Ik had toch niks te verliezen." Om het even later toch weer te ontkennen. "Ik ben het niet geweest hoor, jullie hebben de verkeerde."

Geen kans

De man werd kreeg in april 2004 voor het eerst tbs opgelegd voor een poging tot doodslag en diefstal. Hij lijdt volgens deskundigen aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken en psychopathie, waardoor hij weinig empathie en controle over zijn gedrag heeft.

En ofschoon hij nu al twintig jaar in de tbs zit en geen enkele behandeling is aangeslagen, vindt hij zelf toch dat hij weer een kans verdient en terug kan keren in de maatschappij. Hij is boos op het rechtssysteem en zijn behandelaars. "Ik zit mijn tijd maar een beetje uit te zitten in de kliniek.” zei hij. "Want er is geen behandeling voor mij. Ik heb inmiddels vijf klinieken gezien, maar niemand wil me een kans geven."

Hij is er naar eigen zeggen helemaal klaar mee. "Laat me mijn tijd maar uitzitten in de gevangenis. Of donder me in de longstay en laat me met rust. Mijn humanitaire rechten worden al jarenlang geschonden, dus we kunnen deze hele poppenkast hier wel overslaan,” zei hij kwaad. Het liefst wil hij bij zij  broer gaan wonen. "Desnoods met een enkelband.” Zijn advocaat vroeg de rechtbank dan ook om de beslissing over zijn tbs voor drie maanden aan te houden, zodat zijn resocialisatie kan worden onderzocht. "Of misschien kan het Pieter Baan Centrum hem opnieuw onderzoeken,” stelde hij voor.

Niet vrijlaten

Voor justitie is het echter een uitgemaakte zaak dat de tbs-behandeling van de man moet worden voortgezet. "Volgens zijn behandelaars is zijn psychische stoornis nog altijd aanwezig en niet behandeld en dat maakt het risico op nieuwe strafbare feiten te groot," zei de officier van justitie.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. Als het aan de 41-jarige zelf had gelegen, was er meteen een vonnis gekomen. "Ik zie mezelf niet als gevaar voor de maatschappij, zij wel. Dus behandel me maar als een stuk stront en leg me maar direct weer tbs op."