Nieuw onderkomen voor groot aantal konikpaarden vanwege grote klis
Staatsbosbeheer heeft dinsdag alle 70 konikpaarden uit het Oostvaardersveld gehaald. De dieren worden daar ziek door de stekelige zaadbollen van de grote klis, een plant die bij paarden oogziektes en – ontstekingen kan veroorzaken. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde onlangs al dat de paarden daar niet mogen blijven.
Het grootste deel van de paarden, 55 dieren, zijn nu tijdelijk naar het natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Er wordt nog gezocht naar een definitieve plek. De andere 15 paarden worden geslacht. Dat valt onder het reguliere beheer van Staasbosbeheer in de Oostvaardersplassen, waarin beschreven staat dat het gebied maar een maximaal aantal grote grazers mag hebben en dat het aantal daar boven afgemaakt mag worden.
Het was dit, of het bestrijden van de grote klis. “In eerste instantie hoopten we de grote klis te verwijderen door te maaien. Maar na een grondige inventarisatie blijkt dat er zóveel grote klis in het Oostvaardersveld staat, naar schatting tussen de 500.000 tot 1 miljoen exemplaren, dat het op korte termijn onmogelijk is om de plant grotendeels of geheel weg te maaien of uit te steken. Daarbij speelt mee dat er haast bij is, omdat in deze periode de zaadbollen zich vormen. Deze kunnen in de manen van de paarden blijven hangen. De kans bestaat dat de zaadbollen in contact komen met de ogen van de paarden, die daardoor geïrriteerd of ontstoken kunnen raken. De verwachting is dat het een aantal jaar duurt voordat de grote klis effectief is teruggedrongen,” schrijft Staatsbosbeheer in een verklaring.
De Partij voor de Dieren vindt het verschrikkelijk dat 15 paarden nu toch worden afgemaakt. Ze wil dat aan de orde stellen in Provinciale Staten.