Skip to main content

JTL: ‘Het is hier eigenlijk een culturele broedplaats’

08 december 2023
Kees Bakker

In samenwerking met Welzijn Lelystad zet Radio Lelystad deze week vier organisaties in de spotlights, die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Want vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving: als zij morgen zouden ophouden, zou de wereld er een stuk grijzer en grauwer uitzien. Vandaag de vierde aflevering: Flevolandse Theatervereniging JTL.

Sommige mensen hebben nog steeds de associatie ‘jeugdtheatergroep’ bij JTL, maar dat dekt de lading al lang niet meer. Tegenwoordig hebben ze het over Flevolandse Theatervereniging JTL, want de leeftijden van de spelers en andere vrijwilligers bij de verschillende groepen gaat van 6 tot dik in de 80. ‘Het is hier echt een warm bad’.

Van alles te doen

JTL is het geesteskind van Hetty Beugelink, nog altijd de drijvende kracht, maar een jongere generatie neemt het stokje langzaam over. Meike Bolhuis is voorzitter van de jongerenraad van JTL en Desiree Verholen is er 'manusje van alles'. Beiden zijn al meer dan tien jaar betrokken bij de theatervereniging.

JTL zit in een oud schoolgebouw in de Kamp en heeft daar een breed aanbod.  "We hebben vijf toneelgroepen en drie dansgroepen. We hebben ook een filmschool. Maar er zit veel meer in dit gebouw. Er worden hier decors gebouwd, we hebben een gigantische kostuumafdeling, kostuums die ook worden verhuurd, er wordt hier geschminkt, er worden hier posters gemaakt voor de voorstellingen, er zit hier een fotoclub. Het is eigenlijk een culturele broedplaats," legt Verholen uit.

Natuurlijk, theater is de basis. "Elke groep heeft elk jaar een eigen voorstelling. Dit seizoen is sowieso bijzonder, want er wordt ook gewerkt aan een jubileumvoorstelling in juli ter ere van ons 35-jarig bestaan. Die is in juli in de Agora. Dan staan er meer dan 100 mensen op het podium," zegt Bolhuis.

Talent centraal

"JTL heeft ook echt wel wat grote namen voortgebracht: Viggo Neijs, die de hoofdrol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ speelde en in musicals staat, en Ferdi Stofmeel," weet ze. Maar bovenal is JTL een familie. "Hier staat gezelligheid centraal, het plezier staat voorop," zegt Verholen. Ja, er wordt serieus aan theater- en dansvoorstellingen gewerkt, maar JTL is vooral een plek waarin iedereen zichzelf kan zijn en iedereen waarde heeft. "Je kunt hier je talent ontdekken en ontwikkelen. Er is begeleiding voor iedereen, er staan goede docenten voor de groepen."

Samen

"Je bouwt hier ook samen aan een voorstelling, en daarbij is iedereen belangrijk. Hetty heeft ook de gave het talent van mensen te herkennen en ze op de juiste manier in te zetten. Ja, ze kan daarbij ook direct zijn, maar altijd eerlijk," zegt Bolhuis. Zelf is zij er als 11-jarige binnengekomen om toneel te spelen. "Mijn moeder speelde toneel en ik vond het dan altijd al interessant om achter de schermen te kijken. Daarom ben ik op een bepaald moment gaan rondkijken, toen ik stopte met hockey. De klik was er hier direct!"

Verholen is op een heel andere manier bij JTL terechtgekomen. "Ik ben hier begonnen als manusje van alles. Achter de bar, de administratie. Ik probeer nu wat van de taken van Hetty over te nemen, zodat zij het wat rustiger aan kan doen. Mijn dochter speelt hier ook toneel, en sinds twee jaar speel ik zelf ook wat rolletjes. Eerst als figurant, op de Batavia, maar nu ook in een voorstelling."

Handige mensen nodig

JTL drijft op vrijwilligers en heeft daar ook een breed scala aan nodig. "De theateropleiding stroomt vanzelf vol, maar handige mensen kunnen we wel wat meer gebruiken. Decors bouwen is toch een vak apart. Maar we hebben hier ook een vrijwilliger die uit Colombia komt en daar coupeuse was. Zij helpt met de kostuums en probeert zo ondertussen Nederlands te leren. We hebben ook iemand die alleen achter de bar wil staan op een van  de avonden dat we open zijn. We zijn ook een erkend leerbedrijf en helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom: je kunt hier echt voor van alles terecht,’ zegt Verholen.

Zo lang je je maar een beetje aangesproken voelt door dat familiegevoel. "Het is hier echt een warm bad. Je bouwt samen aan iets moois, maar er is ook genoeg ruimte om je eigen ideeën kwijt te kunnen. En als je ziet hoeveel lol kinderen hier hebben, hoeveel lol ik hier zelf altijd heb gehad en nog steeds heb. En nogmaals: je kunt hier echt jezelf zijn. Er zijn hier mensen eerder uit de kast gekomen dan thuis bij hun ouders," lacht Bolhuis.

Foto: Desiree Verholen en Meike Bolhuis.

https://www.jtl-theater.nl/

Ben je geïnspireerd geraakt voor vrijwilligerswerk? Of wil je graag vrijwilligerswerk doen, maar weet je nog niet wat of waar? Via Welzijn Lelystad is er een enorm aanbod van allerlei verschillende soorten vrijwilligerswerk in Lelystad te vinden. De vorig jaar vernieuwde portal biedt een mooi overzicht van vraag en aanbod. Ben je naar iets leuks op zoek? Kijk dan snel op de site: vrijwilligerslelystad.nl.

Geplaatst op 8 december 2023.

{jcomments on}