Collectieve zelfbouwers vragen gemeenteraad om ruimte
Lelystedelinge Freddy van Arnhem heeft zich dinsdagavond namens een viertal initiatieven van inwoners met woningbouwprojecten met een noodkreet tot de gemeenteraad gericht. Zij hoopt dat die, over drie weken, bij de raadsvergadering met een voorstel komt om hen te helpen.
Ideeën van bewoners
Het gaat om zogenoemde CPO’s. CPO betekent collectief particulier opdrachtgeverschap. Het gaat om inwoners die een bepaald idee hebben voor woningbouw: soms voor bepaalde doelgroepen (zoals ouderen), soms voor diverse groepen, soms met een specifieke wens als bijvoorbeeld bij het water wonen, maar in ieder geval om een beperkt aantal woningen van mensen die graag bij elkaar willen wonen. CPO’s ontwikkelen daar plannen voor, schakelen een architect in en regelen de financiering. Maar als ze zich bij de gemeente melden voor een stuk grond om het project op te realiseren, blijft het stil. Sommige wachten nu al anderhalf jaar op grond en kunnen dus niet verder. Eerder sprak oud-wethouder Bas Jan van Bochove daar ook al zijn verbazing over uit.
Ruimte op papier
Van Arnhem stelt dat de gemeente op haar site wel zegt ruimte te willen bieden aan CPO’s, maar dat daar in de praktijk weinig van terecht komt. “De vier CPO’s waar ik hier voor sta, hebben professioneel uitgewerkte plannen voor inclusief wonen in een zorgzame context. Het gaat samen om 255 woningen. Er is een grote doelgroep die hierom staat te springen in Lelystad.” De plannen zijn ontwikkeld voor en door Lelystedelingen en zorgen daarmee ook voor doorstroming op de woningmarkt, doordat de deelnemers een woning in Lelystad achterlaten. Zelf was Van Arnhem vijftien jaar geleden betrokken bij het eerste project in Lelystad, de drijvende woningen in Warande. Dat is toen goed opgepakt door de gemeente en trekt volgens haar tot op de dag van vandaag internationale belangstelling.
Kwestie van afwegen
Wethouder Adam Elzakalai gaf aan dat het een kwestie is van afwegen. “Grond is schaars, de vraag naar woningen is groot en projectontwikkelaars kunnen vaak sneller in de woningbouwbehoefte voorzien.” En als er dan grond beschikbaar is voor een CPO, is het ook een kwestie van afwegen: aan welke gun je die? “De gemeenteraad heeft eerder dertien locaties aangewezen in de stad waar woningbouw kan plaatsvinden. Dan zullen we met elkaar moeten afwegen: wat willen we daar, op die plek?”
In een eerder interview met Radio Lelystad raadde hij de CPO’s aan zich te wenden tot de gemeenteraad, en dat is precies wat Van Arnhem dinsdag deed. Zij hoopt dat die nu in actie komt en wil kijken of er grond beschikbaar is voor de projecten.
Foto: Eén van de 'Drijf in Lelystad'- woningen, het eerste en tot nu toe enige CPO-project in Lelystad.
{jcomments on}