NIEUWS UIT LELYSTAD

'Bij elk stuk grond moeten we afwegen: wat willen we hier?'

Wethouder Adam Elzakalai vindt het vervelend dat Lelystedelingen die in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) woonprojecten willen realiseren, het gevoel hebben dat ze lang moeten wachten voor de gemeente in actie komt en hun een stuk grond toewijst. Hij geeft echter aan dat de gemeente constant moet afwegen wat er met de gemeentelijke grond die bestemd is voor woningbouw moet gebeuren. En dat vraagt soms om lastige keuzes.

Mooie initiatieven

Elzakalai is bekend met een aantal mooie initiatieven die er in Lelystad leven. "Bij een eerdere speeddatesessie hebben sommigen van hen mij al over hun project verteld. Ik vind het ook oprecht mooi dat dergelijke initiatieven uit de samenleving komen en dat je als inwoners iets met elkaar wil realiseren."

Tegelijkertijd benadrukt hij dat de gemeente niet enorm veel grond in het bezit heeft waar woningbouwprojecten op gerealiseerd kunnen worden. "Ik weet dat het soms wel anders lijkt, maar dat is niet zo. Dat betekent dat je ook bij elk project en elk stuk grond moet afwegen: wat willen we hier?"

Het probleem van de CPO's  is dat de realisatie van dergelijke projecten vaak wat langer duurt dan woningbouwprojecten van ontwikkelaars en dat ze ook minder woningen opleveren, zegt hij. "Vaak zijn ze ruimer van opzet en staan er per bepaalde oppervlakte minder woningen. Dan kan het zijn dat de gemeente in een dergelijk geval liever kiest voor de projectontwikkelaar, omdat die sneller en meer bouwt."

Afwegingen vragen tijd

Er zijn ook CPO’s die voorzien in meer woningen, maar: "Dan komt er soms weer een ander probleem bij kijken. Eén van de voorwaarden bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld projecten van honderd woningen of meer is dat een bepaald percentage uit sociale huur bestaat. Dat is een eis waar niet alle CPO’s aan kunnen voldoen." Helemaal ingewikkeld wordt het als een bepaald initiatief het oog heeft laten vallen op een specifieke locatie. "Want dan moet het daar wel kunnen. En dan moet de buurt daar ook over geïnformeerd worden en moet er draagvlak voor bestaan."

Elzakalai benadrukt dat de gemeente nog steeds positief is over CPO’s en die ook graag wil faciliteren, maar schetst wel de dilemma’s die erbij komen kijken. En de afweging daarvan kost dus tijd. "Ik kan me heel goed voorstellen dat initiatiefnemers dat als vervelend ervaren."

Tips voor initiatieven

Voor initiatieven die meer snelheid willen, heeft hij wel twee tips. "Ten eerste: kijk ook eens naar grond die niet in het bezit is van de gemeente. Dan moet je, als het bestemmingsplan dat niet direct toestaat, nog altijd de medewerking krijgen van de gemeente om dat bestemmingsplan te wijzigen, maar dat kan wel veel sneller gaan. Zorg dat je een compleet plan hebt waarin ook de koop van die grond is meegenomen, dat maakt het gesprek veel makkelijker."

Daarnaast kunnen initiatiefnemers ook hun pijlen richten op de politiek. "Kijk, Lelystad heeft uitgesproken dat men de komende jaren flink wil groeien. Dat betekent dat er toch vaak zal worden gekozen voor projectmatige nieuwbouw die naast in kwaliteit ook voorziet in volume. Maar de gemeenteraad heeft onlangs ook ingestemd met nader onderzoek naar dertien locaties ín de stad, inbreidingslocaties, die wellicht ontwikkeld kunnen worden voor woningbouw. Als de politiek zou uitspreken dat CPO’s daar een voorname rol in moeten krijgen, wordt dat beleid."

Doorstroming

Tot slot erkent Elzakalai wel dat het belang van CPO’s breder is dan de woningen die worden ontwikkeld alleen. "De meeste van die initiatieven zijn van mensen die nu al in Lelystad wonen en dus een woning achterlaten als ze hun initiatief verwezenlijkt zien. En dat is goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Die carrousel moet blijven draaien en die stokt nu bij ‘empty nesters’: mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die kleiner of anders willen gaan wonen, maar die woning niet vinden – terwijl ze wel een woning achterlaten die interessant is voor starters op de woningmarkt. Dus ja, het mes snijdt aan twee kanten. Maar de woningbouwopgave waar we in deze stad voor staan vraagt, in combinatie met de schaarse grond waar de gemeente over beschikt, wel steeds om moeilijke en scherpe afwegingen."

Lees ook: Initiatiefnemers woningprojecten vragen gemeente om actie (radiolelystad.nl)

en 'Gemeente te traag bij plannen burgers voor woningbouw' (radiolelystad.nl)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

21 oktober 2021

Zorgen om de jeugdzorg, 'ouders zitten met handen in het haar'

Waar eerst 76 organisaties de jeugdzorg leverden in Lelystad, zijn dat er sinds 1 juli nog maar 18.…
20 oktober 2021

Man aangehouden na valse melding brand in eigen huis

Een bewoner van de Hofstede heeft vandaag (woensdag) gedreigd zijn huis in brand te steken.…
20 oktober 2021

Lobby Lelylijn naar Brussel: 'Draagt bij aan Europese ambitie'

De betrokken provincies hebben de strijd om de Lelylijn niet opgegeven – sterker nog: ze gaan…
20 oktober 2021

Politie roept hulp in bij oplossen straatroof door scooterrijders

‘Opsporing Verzocht’ heeft gisteravond aandacht besteed aan een beroving op klaarlichte dag, die op…
20 oktober 2021

Code geel: zware windstoten tijdens buien, ook met onweer

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond code geel afgegeven voor het gebied op rondom het…
20 oktober 2021

Gemeente dreigt verbouwing Eurotower weer stil te leggen

De gemeente stopt de verbouwing van het pand Eurotower tot appartementen, als ze niet uiterlijk…
19 oktober 2021

Jumbo De Waag meldt diefstal van één van haar luipaarden

De Jumbo in het Stadshart meldt dat zaterdag één van haar ‘wilde dieren’ is gestolen. Er zijn…
19 oktober 2021

Botsing in Kempenaar: fietser met botbreuken naar ziekenhuis

Bij een verkeersongeval aan de westkant van de wijk Kempenaar is een fietser gewond geraakt. Op de…
19 oktober 2021

Vijftig jaar Ontmoetingskerk, van hoofdrol in de stad naar bijrol

In 1970 werd de eerste steen gelegd van de Ontmoetingskerk – in een toen nog leeg en kaal gebied.…
19 oktober 2021

D66 houdt voor de tweede keer verkiezing Lelystadse Conciërge

Schoolconciërges zijn het aanspreekpunt voor ouders met vragen en voor kinderen die hulp nodig…
19 oktober 2021

Cliëntenraad uit zorgen over wachtlijsten hulp bij Wmo

De Cliëntenraad Sociaal Domein is bezorgd over de wachtlijsten die ontstaan bij de Wet…
18 oktober 2021

Stadshart wordt verfraaid met tien muurschilderingen

Op tien plekken in het centrum verschijnen de komende tijd muurschilderingen. Kunstenaars uit…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram en Twitter