NIEUWS UIT LELYSTAD

'Bij elk stuk grond moeten we afwegen: wat willen we hier?'

Wethouder Adam Elzakalai vindt het vervelend dat Lelystedelingen die in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) woonprojecten willen realiseren, het gevoel hebben dat ze lang moeten wachten voor de gemeente in actie komt en hun een stuk grond toewijst. Hij geeft echter aan dat de gemeente constant moet afwegen wat er met de gemeentelijke grond die bestemd is voor woningbouw moet gebeuren. En dat vraagt soms om lastige keuzes.

Mooie initiatieven

Elzakalai is bekend met een aantal mooie initiatieven die er in Lelystad leven. "Bij een eerdere speeddatesessie hebben sommigen van hen mij al over hun project verteld. Ik vind het ook oprecht mooi dat dergelijke initiatieven uit de samenleving komen en dat je als inwoners iets met elkaar wil realiseren."

Tegelijkertijd benadrukt hij dat de gemeente niet enorm veel grond in het bezit heeft waar woningbouwprojecten op gerealiseerd kunnen worden. "Ik weet dat het soms wel anders lijkt, maar dat is niet zo. Dat betekent dat je ook bij elk project en elk stuk grond moet afwegen: wat willen we hier?"

Het probleem van de CPO's  is dat de realisatie van dergelijke projecten vaak wat langer duurt dan woningbouwprojecten van ontwikkelaars en dat ze ook minder woningen opleveren, zegt hij. "Vaak zijn ze ruimer van opzet en staan er per bepaalde oppervlakte minder woningen. Dan kan het zijn dat de gemeente in een dergelijk geval liever kiest voor de projectontwikkelaar, omdat die sneller en meer bouwt."

Afwegingen vragen tijd

Er zijn ook CPO’s die voorzien in meer woningen, maar: "Dan komt er soms weer een ander probleem bij kijken. Eén van de voorwaarden bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld projecten van honderd woningen of meer is dat een bepaald percentage uit sociale huur bestaat. Dat is een eis waar niet alle CPO’s aan kunnen voldoen." Helemaal ingewikkeld wordt het als een bepaald initiatief het oog heeft laten vallen op een specifieke locatie. "Want dan moet het daar wel kunnen. En dan moet de buurt daar ook over geïnformeerd worden en moet er draagvlak voor bestaan."

Elzakalai benadrukt dat de gemeente nog steeds positief is over CPO’s en die ook graag wil faciliteren, maar schetst wel de dilemma’s die erbij komen kijken. En de afweging daarvan kost dus tijd. "Ik kan me heel goed voorstellen dat initiatiefnemers dat als vervelend ervaren."

Tips voor initiatieven

Voor initiatieven die meer snelheid willen, heeft hij wel twee tips. "Ten eerste: kijk ook eens naar grond die niet in het bezit is van de gemeente. Dan moet je, als het bestemmingsplan dat niet direct toestaat, nog altijd de medewerking krijgen van de gemeente om dat bestemmingsplan te wijzigen, maar dat kan wel veel sneller gaan. Zorg dat je een compleet plan hebt waarin ook de koop van die grond is meegenomen, dat maakt het gesprek veel makkelijker."

Daarnaast kunnen initiatiefnemers ook hun pijlen richten op de politiek. "Kijk, Lelystad heeft uitgesproken dat men de komende jaren flink wil groeien. Dat betekent dat er toch vaak zal worden gekozen voor projectmatige nieuwbouw die naast in kwaliteit ook voorziet in volume. Maar de gemeenteraad heeft onlangs ook ingestemd met nader onderzoek naar dertien locaties ín de stad, inbreidingslocaties, die wellicht ontwikkeld kunnen worden voor woningbouw. Als de politiek zou uitspreken dat CPO’s daar een voorname rol in moeten krijgen, wordt dat beleid."

Doorstroming

Tot slot erkent Elzakalai wel dat het belang van CPO’s breder is dan de woningen die worden ontwikkeld alleen. "De meeste van die initiatieven zijn van mensen die nu al in Lelystad wonen en dus een woning achterlaten als ze hun initiatief verwezenlijkt zien. En dat is goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Die carrousel moet blijven draaien en die stokt nu bij ‘empty nesters’: mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die kleiner of anders willen gaan wonen, maar die woning niet vinden – terwijl ze wel een woning achterlaten die interessant is voor starters op de woningmarkt. Dus ja, het mes snijdt aan twee kanten. Maar de woningbouwopgave waar we in deze stad voor staan vraagt, in combinatie met de schaarse grond waar de gemeente over beschikt, wel steeds om moeilijke en scherpe afwegingen."

Lees ook: Initiatiefnemers woningprojecten vragen gemeente om actie (radiolelystad.nl)

en 'Gemeente te traag bij plannen burgers voor woningbouw' (radiolelystad.nl)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

23 september 2022

William van der Meulen neem afscheid van Oldtimerdag (met video)

William van der Meulen heeft donderdag afscheid genomen als voorzitter van de Oldtimerdag.…
23 september 2022

Meer horeca en langere openingstijden in Batavia Stad beperkt mogelijk

Er kan, in beperkte mate, meer horeca in Batavia Stad komen zonder dat de horeca elders in Lelystad…
23 september 2022

Medewerkers Porteum delen in brief 'het werkelijke verhaal'

Ruim 100 medewerkers van Porteum hebben een brief geschreven en ondertekend met daarin wat hen…
23 september 2022

Koen Dreesman (GBL) sluit zich aan bij Leefbaar Lelystad

Gemeente Belangen Lelystad sluit zich aan bij Leefbaar Lelystad. De eenmansfractie van Koen…
23 september 2022

Cameratoezicht in Voorstraat wordt beëindigd

Het gemeentelijke cameratoezicht in de Voorstraat wordt beëindigd. Dat heeft burgemeester Mieke…
23 september 2022

Beginnend bestuurder weer betrapt op rijden onder invloed

De politie zag vanmorgen een auto slingerend door het voetgangersgebied in het Stadshart rijden. Nu…
23 september 2022

Winkeldief in de Tjalk na twee maanden aangehouden

Een 'zeer bekende' van de politie werd in juli al betrapt op winkeldiefstal. Op donderdag 22…
23 september 2022

Slingerende bestuurster onder invloed van drugs

De politie zag donderdagavond op de Visarenddreef een auto slingerend en met een lage snelheid…
22 september 2022

Buurthuis Het Palet per direct dicht vanwege verzakkingen

Het pand van buurthuis Het Palet aan de Voorhof is niet veilig. Hierdoor is het pand vanaf vandaag…
22 september 2022

(Nog) Geen lager OZB-tarief voor sportverenigingen

De gemeente gaat er voorlopig niet op over om een lager tarief voor de OZB (Onroerend Zaak…
22 september 2022

Grindlaag op fietspad Archipel wordt vrijdag verwijderd

Grind op het fietspad in de Archipel zorgt voor klachten en ongelukken. Fietsers zijn bang te…
22 september 2022

Ander aangezicht voor Batavia door onderhoud

De Batavia ziet er de komende tijd wat anders uit dan we gewend zijn. Vanwege onderhoud worden…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter