Ook in de kerk denkt men na over het behoud van de planeet
De gespreksleider benadrukte het een aantal keren: men was bijeen om een postieve bijdrage te leveren aan de discussie over voedsel en duurzaamheid. En dat deden ze donderdagavond in de Ontmoetingskerk. De Protestantse Gemeente Lelystad had opgeroepen om het onderwerp te bespreken vanuit geloofsperspectief. Daarin is de schepping van hemel en aarde een belangrijk thema, en die aarde wordt door onze huidige manier van leven bedreigd, is de gedachte.
Drie sprekers uit de agrarische wereld vertelden over hun ervaringen en standpunten: Ton Kempenaar (oud-directeur van de agrarische hogeschool Aeres, en 89ste in de 'Duurzaamheid Top 100' van dagblad Trouw), Diana van Veelen (agrarisch ondernemer, en 'boer in verandering') en Robert den Boer (derdejaars student tuin- en akkerbouw en voorzitter van de christelijke studentenvereniging Ichtus).
Toch was het geloof niet de overheersende insteek tijdens de avond; de conclusies waren ook voor niet-gelovigen helder: om de wereld duurzamer te maken is wat betreft ons voedsel grotere bewustwording nodig. Daarvoor zullen we onder andere meer lokale producten bij onze dagelijkse boodschappen moeten gaan kopen.
Eten is een essentieel element in de duurzaamheidsdiscussie, betoogde Kempenaar. Dat is waar iedereen elke dag mee bezig is, en we zouden wat meer respect moeten hebben voor alles wat we 'in bruikleen hebben van de aarde'. Zo zou vlees eten niet zo vanzelfsprekend moeten zijn, 'aangezien daar veel werk, geld en andere natuur voor nodig is'.
Van Veelen had het over 'samenwerken met de grond', 'door samen te werken met de omgeving kun je ervoor zorgen dat de grond minder snel uitgeput raakt.'
Maar de nuchtere praktijk werd niet vergeten. Toekomstig boer (17) Den Boer overdenkt nog hoe hij dit later allemaal in de praktijk kan brengen, 'want je wilt je agrarische werk duurzaam doen, maar ook gewoon genoeg geld verdienen'. En op de oproep van de gespreksleider met goede en bruikbare tips te komen: "Ik voel me met 17 jaar en nul ervaring nog wat te jong om hier een antwoord op te geven."
{jcomments on}