Skip to main content

Hulp kan efficiënter: bakfiets in plaats van uithuisplaatsing

17 november 2021
Geschreven door Theo van Rhijn

Maatschappelijke hulpverleners moeten meer zelfstandigheid krijgen en een budget om naar eigen inzicht te besteden aan een zaak waarbij uiteenlopende problemen spelen. Dat zijn de eerste stappen op weg naar maatwerk in deze tak van sociale hulpverlening, die vaak stuit op een moeizaam samenwerken van de (soms vele) betrokken instanties en de bijbehorende bureaucratie. Maar er is geen kant-en-klare methode om dat maatwerk te bereiken en voortaan de dure en niet altijd effectieve standaardprocedures te vermijden.

Dat zegt het Verwey-Jonker Instituut in een rapport, ‘De Mogelijkheden van Maatwerk’, dat het heeft opgesteld op verzoek van de gemeenteraad, die graag zo’n werkwijze met meer praktische oplossingen heeft.

Een ander advies aan de raadsleden is voortaan al direct bij het nemen van beslissingen op dit terrein af te wegen wat die betekenen voor deze strijd tegen belemmerende regelgeving.

Het instituut spitte onder meer door vijf Lelystadse hulpdossiers waarbij al werd getracht procedures te omzeilen en alternatieve oplossingen te bedenken. Zo was er een moeder met een verstandelijke beperking die haar kinderen niet kon opvoeden. Ze bleek echter best bereid te zijn zelf met de kinderen naar hulpverleners te gaan, maar had geen vervoer. Via een omweggetje werd een fietskar van 420 euro aangeschaft. Zonder die ingreep lag uithuisplaatsing op de loer. Op de lange termijn is een elektrische bakfiets van een dikke twee mille nodig, maar daar is met de huidige procedures niet goed aan te komen.

Afwijken van de gebaande paden kan zeer effectief zijn, is al met al de conclusie. In een van de gevallen werd met een investering van 500 euro mogelijk een hulptraject van zestig mille voorkomen, aldus de gemeente.

Een van de volgende stappen is het instellen van het aanbevolen maatwerkbudget De vier raadsleden die het onderzoek begeleidden (PvdA’er Emiel van der Herberg, CDA’er Jelle Hijmissen, Marianne van de Watering van Leefbaar Lelystad en SP’er Symaiah Verbeek), gaan daartoe een raadsvoorstel opstellen.

Hijmissen en Van der Herberg hebben het rapport vanmorgen (woensdag) aangeboden aan burgemeester Mieke Baltus.

{jcomments on}