Ideeën voor toekomstbestendig landelijk gebied gezocht
Je zou het bijna vergeten als je in de stad woont, maar Lelystad kent een groot landelijk gebied met agrarische ondernemers, natuur, toeristische attracties, bedrijventerreinen en combinaties van dat alles. Om die toekomstbestendig te maken en te houden, is de provincie op zoek naar goede en uitvoerbare ideeën.
Veel grote opgaves
Gedeputeerde Harold Hofstra doet aan alle inwoners van in dit geval de gemeente Lelystad een oproep te komen met die concrete uitvoerbare ideeën. “De uitdagingen waar Flevoland voor staat, zijn talrijk. Woningbouw, stikstof, de energietransitie, klimaatadaptatie – het heeft allemaal met elkaar te maken. Het landelijk gebied kent veel functies: er wordt voedsel geproduceerd, er is natuur, recreatie. Om al die zaken te combineren in een toekomstbestendige visie, kunnen we alle hulp gebruiken: van de agrarische sector, van ondernemers en bedrijven in het landelijk gebied, van organisaties die bezig zijn met de natuur, van andere overheden, maar ook van inwoners in Lelystad.”
Hofstra hoopt op slimme combinaties voor alle opgaven als het gaat om het verminderen van de stikstofuitstoot, het versterken van de natuur en biodiversiteit, het waterbeheer als het gaat om de vaker voorkomende wateroverlast- of tekort als gevolg van klimaatveranderingen, de bodemwaterkwaliteit, de bodemdaling en de toenemende hittestress. “Het Rijk heeft de provincies in Nederland gevraagd om een ‘Provinciaal Programma Landelijk Gebied’. Elke provincie moet voor 1 juli met een plan komen dat de natuur herstelt en versterkt, de kwaliteit van het water en de bodem verbetert en meer doet tegen de klimaatverandering. Voor de uitvoering van al die plannen is geld beschikbaar.”
Niet sturen
Hofstra wil liever geen voorbeelden noemen van ideeën. “Dat kan sturend werken. Het gaat om ideeën en plannen die bijdragen aan de doelstellingen waar we voor staan. Die bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving. Die het wonen, werken en recreëren en voedsel produceren Flevoland in zijn geheel versterken en toekomstbestendig maken.”
Er zijn al plannen ingediend bij de provincie. “Bovendien gebeurt er al veel en hebben we een innovatieve agrarische sector. Bedrijven die willen innoveren om bijvoorbeeld minder stikstof uit te stoten, moeten investeringen doen. Dat kost geld. Natuurorganisaties hebben ideeën, dat kost geld. Dat maakt allemaal deel uit van dat Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Maar we hopen ook op goede ideeën van inwoners uit de stad. Want die zijn er, dat weet ik zeker. Dat hoeven niet tot op de komma uitgewerkte plannen te zijn. Als het gewoon goede ideeën zijn, kunnen wij als provincie met ons netwerk ook kijken wie daarbij kan helpen. Want een goed idee is een goed idee. Het hoeven ook niet alleen ideeën te zijn die in het landelijk gebied worden gerealiseerd. Het kan ook om ideeën gaan juist op de grens van stad en landelijk gebied. Die grens is in Lelystad nogal hard. Als er ideeën zijn die bijdragen aan de doelstellingen en die grens minder hard maken, zijn wij daar zeer benieuwd naar.”
Ideeën kunnen tot 30 april worden ingediend. Op de site www.flevoland.nl/dossiers/transitie-landelijk-gebied staat meer informatie. Onder het kopje ‘Indienen idee’ staat bovendien een lijst van vragen die kunnen worden ingevuld en die kunnen bijdragen tot het concreter maken van het idee.
Foto: BoerKok is wat betreft Harold Hofstra een mooi voorbeeld van een innovatief idee en een nieuwe overgang tussen stedelijk en landelijk gebied. © Google street view
Geplaatst op 5 april 2023.
{jcomments on}