Skip to main content

'Flevoland houdt het voorlopig nog wel droog'

17 januari 2019
Theo van Rhijn

De stijging van de zeespiegel betekent niet direct dat Flevoland wordt bedreigd en alleen met enorme ingrepen te redden is. Dat valt op te maken uit een interview van IJsselmeerberichten met expert Marjolein Haasnoot.

Haasnoot is verbonden aan Deltares, een kennis- en adviescentrum voor waterbeheer, en deed daar onderzoek naar de gevolgen van de zeespiegelstijging voor Nederland. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar duurzaam beleid in delta's (zoals de Nederlandse kust) en is ook wetenschappelijk docent aan de Universiteit Utrecht. IJsselmeerberichten is het orgaan van de IJsselmeervereniging.

"Zolang de Afsluitdijk het houdt, hebben we rond het IJsselmeer geen problemen met droge voeten," aldus Haasnoot in het artikel. En bij een stijging van twee meter is de kans dat die dijk onvoldoende is, eens per honderd jaar.

Een kanttekening is wel dat volgens veel deskundigen – blijkens eerdere publicaties ook Deltares en Haasnoot – die twee meter aan het einde van deze eeuw best eens werkelijkheid zou kunnen zijn en in sombere scenario's is veel meer ook mogelijk. Bij 3,5 meter wordt het statistische risico voor de Afsluitdijk eens per tien jaar, aldus Haasnoot in IJsselmeerberichten.

Zowel in dit artikel als in eerdere interviews (in onder meer NRC en de Volkskrant) merkt ze daarbij op dat het heel moeilijk is om een degelijke voorspelling te doen en dat het daardoor ook erg moeilijk is om te zeggen wat de juiste maatregelen zijn.

Maar hoe dan ook, reden tot paniek is er volgens haar niet. "Er zijn heel veel plekken op aarde die een risico hebben van eens in de honderd jaar overstroming," zegt ze in IJsselmeerberichten. "We hebben een van de best beveiligde delta’s in de wereld. Dat is echt zo. Dat willen we natuurlijk zo houden, en daarom doen we ook dit soort studies."

{jcomments on}