Droogte blijkt gunstig voor zeearenden Oostvaardersplassen
De droogte van afgelopen zomer heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de groei van het aantal zeearenden in de Oostvaardersplassen. Dat zegt de organisatie Werkgroep Zeearenden Nederland (WZN), die zich bezighoudt met bescherming van en onderzoek naar deze vogels en die de toename in het natuurgebied bij Lelystad onder de loep heeft genomen.
Staatsbosbeheer verlaagt soms voor een bepaalde periode het waterpeil, dat is nodig om het karakter van het gebied te behouden. Ook afgelopen zomer gebeurde dat. Door de droogte zakte het water toen sneller dan verwacht. Dat vergrootte de gebieden waar watervogels en steltlopers goed aan eten kunnen komen. Tegelijk werden de karpers in hun mogelijkheden beperkt. Zowel de vogels als de karpers vormden weer een mooie voedselbron voor de arenden. "Dit waren met name jonge en onvolwassen vogels, die vaak in groepen opereren," aldus WZN. "Zowel de watervogels als de karpers trokken vanaf augustus wel tien tot twaalf zeearenden aan."
Boswachter Mikal Folkertsma merkte de toename een poosje geleden al op. Zij heeft op haar blog een reeks foto's gerplaatst en de foto's bij dit artikel zijn onderdeel van die serie. De prooi op de grote foto bij de kop is een wintertaling, aldus Folkertsma.
{jcomments on}