Skip to main content

Delftse stoep doet haar intrede in het Stadshart

26 mei 2024
Kees Bakker

Geschreven door Kees Bakker.

Het oude pand van de Hema, aan de Stadhuisstraat en aan het Stadhuisplein (Florijnstraat), krijgt een zogenoemde Delftse stoep. Daarmee moet de scheiding tussen winkelgebied, openbare ruimte en privégebied beter worden benadrukt. Passanten van het pand lopen dan niet meer vlak langs de woningen, maar op anderhalve meter afstand daarvan door de straat.

Pal langs de woningen

Het oude pand van de Hema is een van de winkelpanden die zijn omgeturnd tot appartementen. Het is een van de maatregelen om leegstand in winkelgebieden tegen te gaan.

Van oudsher is de Stadhuisstraat echter wel een winkelgebied, waarbij de stoep langs de panden leidt. In het geval van de woningen bij de Hema is dat ongewenst, omdat je dan pal langs de woningen loopt. Dat leidt tot creatieve manieren van bewoners om inkijk te voorkomen, maar komt het aangezicht van het pand en het gebied niet ten goede.

Bankjes en plantenbakken

Bij een Delftse stoep wordt de strook van anderhalve meter langs het pand een soort hybride vorm tussen een stoep en een voortuintje. Met een afwijkende kleur van de vloertegels, bankjes en plantenbakken wordt een scheiding aangebracht, die maakt dat er niet meer pal langs de woonpanden kan worden gestruind. Dat levert de bewoners van die appartementen meer privacy op, maar draagt volgens de gemeente ook bij aan de leefbaarheid in het gebied. “Hierdoor wordt het ook aantrekkelijker om hier te verblijven. Dit draagt bij aan de levendigheid en sociale veiligheid in de straat. Ook leidt het aanbrengen van bankjes en plantjes tot een zachtere uitstraling en meer kleur in de straat,” staat in een gemeentelijke informatienota.

Adoptieovereenkomst

“Deze oplossing is in verschillende varianten vaak te zien in de wat oudere steden, zoals bijvoorbeeld Delft, maar wordt nog steeds toegepast.” De eigenaar van de woningen is nauw betrokken bij dit plan, draagt bij in de kosten en neemt de verantwoordelijkheid van het beheer op zich. Daarvoor wordt tussen hem en de gemeente een adoptieovereenkomst afgesloten. Na de aanleg zal de Delftse stoep elke  twee jaar worden geëvalueerd met hem.

De Delftse school

Rest natuurlijk nog de vraag: waarom heet het ‘Delftse stoep’? Nee, dat is niet per se omdat deze stoepen voor het eerst werden toegepast in de Zuid-Hollandse plaats. De stoep is voorgekomen uit de ‘Delfste school’ (1925-1955), ‘een stroming in het traditionalisme in de Nederlandse architectuur die is ontstaan rondom de Delftse hoogleraar ir. Marinus Jan Granpré Molière. De naam Delftse School werd geïntroduceerd door de architect Jacobus Oud van de kunstenaarsgroep De Stijl’, met dank aan Wikipedia.

Van oudsher werd de Delftse stoep gebruikt om spullen neer te zetten waarvoor geen plaats meer was in huis, maar ook het sociale aspect speelde een rol. Op de stoep ontmoette je je buren. Het was ook een manier voor de inwoners van het aangelegen pand om hun huis extra persoonlijk te maken of hun status te laten zien.

Delftse_stoep.jpg

Het voorbeeld in deze foto, een variant op de Delftse stoep, is afkomstig uit Leiden.

Geplaatst op 24 mei 2024.