Skip to main content

Nader onderzoek pleit Erik S. niet vrij van wurgen vrouw

26 mei 2024
Jan Staphorst

Het nadere onderzoek naar de dood van de vrouw van Erik S. pleit hem niet vrij, aldus het Openbaar Ministerie. Zij is niet overleden doordat ze te veel antidepressiva had geslikt, maar doordat hij haar heeft gewurgd. De aanklacht  tegen de Lelystedeling blijft dus staan na dat onderzoek dat in opdracht van de rechter in de tussentijd is uitgevoerd, met als vraag in hoeverre de antidepressiva die in het bloed van het slachtoffer zijn gevonden, hebben bijgedragen aan haar dood. "Hij had op dat moment een psychose, zij wilde bij hem weg. En hij leefde in de waan dat zij hem wilde vergiftigen," zei een van de officieren van justitie vrijdag in de rechtszaal. 

Volgens de aanklagers heeft de man zijn vrouw eerst gedrogeerd en toen gewurgd. "De toxicoloog zegt dat er 40 uur na de reanimatie van het slachtoffer nog steeds een zeer hoge concentratie van het antidepressivum buspiron in haar bloed zat. Dat heeft ze niet zelf genomen." Een breuk in haar schildkraakbeen in het strottenhoofd zou wijzen op die verwurging, de aanwezige antidepressiva in haar bloed zouden wijzen op drogeren. Dat was november 2022. Door het zuurstofgebrek raakte het slachtoffer in coma en overleed een week later in het ziekenhuis.

Volgens getuigen die aanvullend zijn gehoord, nam de vrouw alleen homeopathische middelen voor stressklachten. "Haar huisarts had het middel ook niet aan haar voorgeschreven."

Zorgen in dagen ervoor 

Zij uitte haar zorgen over S. in de dagen voor haar overlijden, blijkt uit het politieonderzoek. Tegen vrienden en familie zei ze dat hij zijn medicijnen niet innam en zich agressief gedroeg. Hij was in 2007 al een keer opgenomen vanwege een psychose. Twee dagen voor het drama was hij zelf het politiebureau binnengekomen met het verhaal dat hij dacht dat zijn vrouw hem wilde vergiftigen. De agenten konden op dat moment niets voor hem doen en stuurden hem naar huis.

S. heeft altijd ontkend. Zijn advocaat betoogt dat er geen bewijzen zijn en dat de doodsoorzaak domweg niet bekend is.

De eis is tbs met aanvullende voorwaarden, de uitspraak is over twee weken.

Geplaatst op 24 mei 2024.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland