Skip to main content

'Neem sociale huurwoningen niet op in verordening'

17 december 2021
Geschreven door Kees Bakker

Centradadirecteur Martine Visser hoopt dat de gemeenteraad als die besluit een huisvestingsverordening voor Lelystad in te stellen, de verdeling van de sociale huurwoningen daar buiten laat.

Verdeling woningen

De gemeenteraad heeft onlangs besloten dat er een huisvestingsverordening moet komen in Lelystad. Via zo’n verordening kunnen maatregelen worden genomen om starters en gezinnen die een koopwoning zoeken tot aan de Nationale Hypotheek Grens (355.000 euro), betere kansen te geven. Nu worden die woningen regelmatig opgekocht door beleggers, die ze vervolgens als huurwoningen in het middeldure of duurdere segment in de markt zetten. Met maatregelen als een zelfbewoningsplicht of een opkoopbescherming kan dat worden voorkomen.

Ook worden veel woningen in Lelystad door mensen uit de Randstad gekocht, die daar de zwaar overspannen woningmarkt ontvluchten. Het kabinet werkt aan een wet die het mogelijk maakt dat een bepaald percentage van de koopwoningen tot een bepaalde grens naar kopers gaat uit die plaats. Als de gemeenten die regel willen invoeren, moet dat ook via een huisvestingsverordening worden geregeld.

Niet voor sociale huur

Visser stelt dat het niet handig zou zijn als de verdeling van sociale huurwoningen ook via de verordening wordt geregeld. “Dat is wel handig als je als stad meerdere woningcorporaties hebt, maar omdat Lelystad er maar één heeft, is het goedkoper en flexibeler om rechtstreeks afspraken met ons te maken.” Voor een woonruimteverdeling zou een heel nieuw systeem moeten worden opgetuigd door de gemeente, inclusief ict en medewerkers. “Dat is zonde, want dat doen wij nu al. Je moet je ook afvragen wat je er mee bereikt.”

De gemeente maakt nu jaarlijks afspraken met Centrada middels de ‘prestatieafspraken’. Daarin kun je prima allerlei zaken regelen. “Dat is ook flexibeler, want het is makkelijker elk jaar de prestatieafspraken aan te passen aan de lokale woningmarktsituatie dan dat je jaarlijks een huisvestingsverordening zou moeten aanpassen.”

Eén oplossing: meer bouwen

Visser snapt dat de raad zo’n verordening wil hebben, maar hoopt dus dat de woonruimteverdeling van sociale huurwoningen er niet in wordt opgenomen. “Zo’n verordening is ook geen oplossing voor het woningtekort. Daarvoor is er maar één oplossing: meer woningen bouwen.”

{jcomments on}