Skip to main content

CDA schiet collectieve zelfbouwers te hulp

17 december 2021
Kees Bakker

Het CDA wil mensen die zelf plannen hebben met elkaar woning te ontwikkelen en te bouwen middels collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) te hulp schieten. Samen met Gemeente Belangen Lelystad brengt de raadsfractie dinsdag een voorstel in om het college ertoe te bewegen de komende jaren minimaal vijf CPO’s de ruimte te geven.

Grond is een probleem

Onlangs gaven oud-wethouder Bas Jan van Bochove en een aantal initiatiefnemers aan, bij de gemeente maar moeilijk een voet aan de grond te krijgen. Plannen van bewoners voor bijvoorbeeld seniorenwoningen of drijvende woningen worden door de gemeente enthousiast ontvangen, maar vervolgens blijft het stil. Met name het kopen van een stuk grond om de woningbouwplannen op te verwezenlijken, blijkt een groot probleem.

Gemeentelijke dilemma’s

Wethouder Adam Elzakalai gaf eerder in de gemeenteraad al aan wat de dilemma’s zijn waar de gemeente voor staat. Ten eerste heeft de gemeente niet veel woningbouwgrond in eigen bezit en kan ze wat dat betreft CPO’s ook slecht tegemoet komen. Ten tweede wordt bouwgrond eerder vergeven aan projectontwikkelaars, omdat die vaak sneller projecten kunnen realiseren. Dat is gezien de groeiambities van Lelystad een snellere klap.

Daarnaast stelt Elzakalai dat er veel CPO-initiatieven zijn in Lelystad en dat het dan ook lastig is de een wel en de ander geen grond te verkopen. Verkopen aan de ene initiatiefnemer kan betekenen dat de ander zich achtergesteld voelt of boos wordt.

Ambitie

De gemeente komt begin volgend jaar met een rapport over de verkenning naar veertien woningbouwlocaties in de bestaande stad, die mogelijk wel ruimte zouden kunnen bieden aan collectie zelfbouwers. Die grond is al in het bezit van de gemeente. Het CDA wil, vooruitlopend daarop, de ambitie vaststellen dat in de periode 2022 tot 2025 minimaal vijf CPO's worden gerealiseerd en dat het college de gemeenteraad halverwege die periode informeert over de voortgang hiermee.

“Dat zorgt ervoor dat de gemeente zich veel harder gaat inspannen om de woningbouwtrajecten van initiatiefgroepen te realiseren. Momenteel krijgen initiatiefgroepen nauwelijks voet aan de grond, terwijl het belangrijk is dat inwoners de regie kunnen nemen over de eigen woonomgeving. Inwoners zijn hier goed toe in staat. Knarrenhof is een mooi voorbeeld van zo´n initiatief. Dit type initiatieven kunnen ook bijdragen aan relevante doelstellingen zoals de doorstroming op de huizenmarkt, het toevoegen van woningen voor senioren en het versterken van de samenhang in buurten,” vindt Jelle Hijmissen van het CDA.

Foto: Jelle Hijmissen. © Rob Notten

{jcomments on}