Raadsleden tonen zich bezorgd over krappe gemeentekas
Fracties in de gemeenteraad zijn bezorgd over de financiële positie van Lelystad. Dat bleek dinsdagavond tijdens de bespreking van de kadernota, het financiële voorjaarsoverzicht. Uit de begroting voor 2022 en daarna is niet duidelijk op te maken hoeveel geld de gemeente krijgt van het rijk. Vooral de Inwonerspartij, Mooi Lelystad en D66 vrezen dat daardoor de komende jaren niet veel extra kan. Ook is niet bekend wat dit betekent voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en jeugdzorg.
De PvdA en Leefbaar Lelystad vinden dat er door bezuinigingen van 10,1 miljoen euro te veel is bespaard en te veel naar de reserves is gegaan. D66 stelt juist weer nieuwe bezuinigingen voor, maar wil geen verhoging van de onroerendezaakbelasting.
Wethouder David de Vreede (Financiën, SP) bevestigt dat de financiële onzekerheid groot is en dat de gemeente de komende tijd harde keuzes moet maken. Op de kritiek dat er te veel geld in de reserveportefeuille zit, antwoordde hij dat in ieder geval 4 van de 10,1 miljoen euro niet kan worden gebruikt. Burgemeester Henry Meijdam voegde daaraan toe dat dat geld naar verwachting later nog veel harder nodig is.
Ondanks de beperkte budgetten van volgend jaar werden er toch nieuwe plannen opgeworpen door de raad. Jong Lelystad wil een tweede skatebaan bij de nieuwe schoolcampus Porteum, omdat de bestaande baan in het Zilverpark te klein is en lastig kan worden uitgebreid. De partij denkt dat dit goedkoper kan dan de vorig jaar al toegezegde 100.000 euro, zeker als jongeren meehelpen om via crowdfunding ongeveer 25.000 euro op te halen. PvdA, GroenLinks en D66 willen echter de volledige 100.000 euro inzetten om samen met jongeren een bestedingsplan te maken. Wethouder Jack Schoone (Leefbaar Lelystad) liet weten dat er later dit jaar een voorstel volgt.
De PvdA wil kijken of de bijdrage voor huishoudelijke hulp uit de WMO afhankelijk is te maken van hoeveel iemand verdient. Volgens de fractie doen steeds meer mensen met royale inkomens een beroep op deze gesubsidieerde hulp. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al laten weten dat zij de gemeente wil ondersteunen bij de mogelijke rechtszaken van mensen die hun goedkope hulp afgewezen zien worden.
De VVD pleit ervoor dat de gemeente meer diensten en producten koopt bij bedrijven in Lelystad zelf. Nu gebeurt dat in nog geen kwart van de gevallen, terwijl het landelijke gemiddelde op 35 procent ligt. En verder vinden GroenLinks en Jong Lelystad dat de FlevoMeer Bibliotheek in het huidige pand aan de Promesse moet blijven. Het college wil onderzoeken of er goedkoper gehuisvest kan worden, maar wethouder Madelon van Noort (Mooi Lelystad/Forum voor Ouderen) ontkent dat er op de bibliotheek zal worden bezuinigd.
De komende twee weken zal de gemeenteraad deze voorstellen bekijken en eventueel aanpassen. Vervolgens zal op dinsdag 8 juni over de moties en amendementen worden gestemd.
{jcomments on}