'Professionele zorg voor oma en opa niet meer vanzelfsprekend'
Om ouderen in Lelystad voldoende zorg te kunnen blijven geven, zijn meer euro’s én meer medewerkers van buiten de EU nodig. Maar zelfs als die er komen, dan nóg moeten vrienden en familieleden meer gaan bijspringen. Dat zei directeur-bestuurder John Bos van zorgverlener Woonzorg Flevoland gisteren (maandag 31 juli) in het programma ‘Van Rhijn praat bij met…’ op Radio Lelystad.
Zijn organisatie is zowel actief in de thuiszorg als in de exploitatie van woon-zorgcentra. Hij sprong begin juli in het gat toen collega Tzorg zich terugtrok uit de thuiszorg in Lelystad omdat het budget te laag was, maar hij merkte wel meteen op dat ook hij tekorten vreest – en daarbij gaat het ook om een gebrek aan personeel. Over geld voor thuiszorg moet worden overlegd met de gemeente. Maar door de vergrijzing in heel Europa moet voor personeel verder worden gekeken, bijvoorbeeld naar Indonesië, waar nu al zorgmedewerkers vandaan komen. En vanwege die vergrijzing zal volledige zorg door professionals niet langer vanzelfsprekend zijn.
Het probleem speelt landelijk, heel Nederland vergrijst, maar in Lelystad sterker dan gemiddeld, zegt Bos. Hij spreekt om te beginnen van ‘vergrijzing in cohorten’: “Mensen zijn hier in grote groepen van dezelfde leeftijd tegelijk komen wonen en worden in grote groepen ouder.” Daarnaast is er ‘grijze migratie’: ouderen komen hun kinderen achterna die hier eerder zijn gekomen.
Indonesië
Woonzorg Flevoland heeft inmiddels 24 mensen uit Indonesië in opleiding. Bos is daarover enthousiast, zegt dat deze werknemers dat ook zijn, en ziet werven in landen buiten de EU waar geen personeelstekort is als oplossing. Probleem zijn de landelijke vestigingsregels, die tot een hoop ‘hobbels’ leiden. “Het warme welkom dat wij ze bieden, daar hielp de overheid niet bij.”
Minister Connie Helder ziet een andere oplossing: zij zet veel kaarten op meer technologie, zoals digitaal overleg en computergestuurde hulpmiddelen, maar volgens Bos kan die alleen een aanvullende rol vervullen. En een knarrenhof (ook in voorbereiding in Lelystad) is heel mooi, zeker doen, maar ‘geen alternatief voor professionele zorg’.
De uitzending is nog terug te luisteren op onze site.
Geplaatst op 1 augustus 2023.