Skip to main content

Zes jaar en tbs voor dodelijke steken in ruzie bij station

08 februari 2022
Theo van Rhijn

De 21-jarige Almeerder die in november 2020 in een auto voor het station in Lelystad een 19-jarige vroegere vriend dodelijke messteken toebracht, heeft naast zes jaar cel tbs met dwangverpleging gekregen. Hij heeft een psychische stoornis, aldus experts. Een maand eerder had hij al de buurman van zijn opa mishandeld. De veroordeling betreft dan ook doodslag en mishandeling. Het als tweede genoemde slachtoffer liep een drievoudige kaakfractuur, een zenuwbeschadiging, een gebroken neus en/of een zware hersenschudding op, aldus het dossier.

De twee jonge mannen hadden ruzie gekregen over uitgeleende kleding. De verdachte voert voor zijn verdediging aan dat hij dacht dat zijn latere slachtoffer een vuurwapen had en wilde gebruiken. Dan zou het dus noodweer zijn, maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Er waren getuigen, niemand heeft een vuurwapen gezien, het is ook niet te zien op beelden van bewakingscamera's en het is ook nooit gevonden.

De twee troffen elkaar bij het station, waar de latere dader met de trein aankwam. Het slachtoffer rende op het plein op zijn voormalige vriend af, met in zijn hand een tas. Toen de verdachte een mes trok, rende het slachtoffer naar een auto, waarmee hij gekomen was. Daar zat iemand anders achter het stuur en die reed aanvankelijk weg. Maar toen ze vervolgens een U-bocht maakten, bleef de verdachte midden op de weg staan en liet de auto stoppen. Hij trok het rechterportier open en stak. De bestuurder reed weg en heeft enkele minuten later in de buurt van het mbo-college aan de Agorabaan de politie en ambulance gebeld. Het slachtoffer overleed later die avond.

Het slachtoffer was ooit wel gefotografeerd met een vuurwapen en eerder die avond hadden de twee al gevochten in Almere. Het is dan ook begrijpelijk dat de verdachte schrok toen zijn belager met iets in zijn hand op hem af kwam, zegt de rechtbank. Maar nadat hij zijn mes had getrokken, waren de rollen omgedraaid en was er geen gevaar meer. Er was dan ook geen sprake van noodweer aldus de rechtbank.

Die wil wel geloven dat de dader niet het plan had zijn opponnent te doden, maar hij had wel kunnen weten dat zijn steken dodelijk zouden zijn. Dat leidde tot het oordeel doodslag.

{jcomments on}