Skip to main content

Wethouder wil regulering boten Gelderse Diep

30 november 2023
Kees Bakker

De gemeente gaat binnenkort weer bootwrakken in het Gelderse Diep aanpakken. Daarnaast wil wethouder Dennis Grimbergen met de gemeenteraad in gesprek over een nieuwe verordening, waarin geregeld wordt dat boten er in de periode van 1 oktober tot 1 maart alleen mogen liggen als ze geregistreerd zijn bij de gemeente.

Ergernis over wrakken

Vaartuigen in het Gelderse Diep zijn een regelmatig terugkerend item in het nieuws en op de politieke agenda. Omwonenden laten regelmatig weten zich te ergeren aan de staat van sommige ervan, die eerder als wrakken kunnen worden bestempeld. In 2019 kwam de gemeente ook in actie. Boten die als wrak werden bestempeld, kregen een sticker waarmee de eigenaar werd opgeroepen zijn eigendom weg te halen of op te knappen. Als dat niets uithaalde, ging de gemeente over tot verwijdering. Dat gebeurde op kosten van de eigenaar – als die tenminste bekend was; voor de meeste soorten pleziervaartuigen bestaat geen registratieplicht.

Honderd boten werden toen voorzien van een sticker, waarvan 24 in slechte staat waren en 18 in zeer slechte staat, zegt Grimbergen. “Daarna is dat beleid gestagneerd. Dat kwam door gebrek aan mankracht bij de gemeente. Je kunt bootjes niet zomaar weghalen, er zijn juridische regels waar je je aan moet houden. Vervolgens hield het bedrijf dat de bootjes voor ons weghaalde, er ook nog mee op. We zijn nu dicht bij het inschakelen van een ander bedrijf daarvoor.”

Meer boten in de winter

Het viel toen ook op dat er in de winter meer boten lagen dan in de zomer. Grimbergen: “We hebben daardoor de indruk dat sommigen hun bootje daar neerleggen als het elders weg moet, om het vervolgens in de lente weer op te halen. Al met al levert dat een beeld op dat je niet wilt.”

De nieuwe actie bestaat daarom uit twee delen. De werkwijze met stickers plakken en zo nodig verwijderen wordt hervat. “Ten tweede willen we de verordening aanpassen. Nu hoeven mensen die daar een bootje neerleggen, zich niet te registeren. Door dat voor de winterperiode wel in te voeren, weten we ook van wie de bootjes zijn die er dan liggen en kunnen we eigenaren makkelijker aanspreken – en boten die niet geregistreerd, staan sowieso weghalen.”

Geld voor nodig

Het aanpassen van de verordening is iets wat het college van b+w zelf kan doen, maar omdat er voor het nieuwe beleid ook geld nodig is, gaat het voorstel toch naar de gemeenteraad. “Voor het invoeren van een register is eenmalig 250.000 euro nodig en jaarlijks 99.000 euro om dat bij te houden. Voor de handhaving op wrakken is vervolgens 100.000 euro per jaar nodig. Met die bedragen gaan we nu naar de gemeenteraad. Als die met het nieuwe beleid instemt, kan in het eerste kwartaal van volgend jaar de verordening worden aangepast.” Dat betekent dat de registratieplicht dan volgend jaar oktober ingaat.

Geplaatst op 30 november 2023.

{jcomments on}