Wethouder Dennis Grimbergen: “Groeien als stad en als samenleving”
In een serie radio-interviews en artikelen stellen de nieuwe wethouders in Lelystad zich de komende tijd voor. Want op 6 juli is de nieuwe ploeg dan weliswaar geïnstalleerd, maar wie zij zijn en wat ze doen zal niet iedere Lelystedeling scherp op het netvlies staan. Dennis Grimbergen is de derde in de rij.
Trots
Dennis Grimbergen is geboren en getogen in Lelystad. Nou ja…. “In mijn paspoort en op mijn rijbewijs staat bij geboorteplaats ‘Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders’. Want in 1972 was Lelystad nog geen gemeente. En ik ben er trots op, dat dat daar staat. Ik draag dat met vreugde, zeg dat ook overal.” Grimbergen was tot hij wethouder was actief als zelfstandig ondernemer ‘in (technisch) Onderwijs & Arbeidsmarkt, specialist HRM en opleidingen’ en was sinds 2018 raadslid voor de VVD in de gemeenteraad, vanaf januari 2019 als fractievoorzitter.
Niet aan de zijlijn
Waarom is hij deze uitdaging aangegaan, als wethouder? “Dat is een terechte vraag. Kijk, ik ben ooit de politiek ingegaan omdat ik vind dat je wel vanaf de zijkant kunt staan schreeuwen, maar als je wat wil veranderen, moet je ook gaan participeren. Als raadslid was ik kritisch en gedreven. Mooie dingen gedaan, maar ik wilde ook de andere kant wel eens zien, vanuit een bestuurlijke rol. Voor de verkiezingen heb ik al samen met Sjaak Kruis van GroenLinks de aanzet gegeven tot het idee om na de verkiezingen in te zetten op een raadsakkoord. En vanaf het moment dat er wethouders werden gezocht, was het vooral de portefeuille die mij aansprak. Dus als je dan in, want dat vind ik echt, de mooiste stad van Nederland zo aan de slag kunt, is dat een voorrecht. In de hoop die mooiste stad nog ene stukje mooier te mogen maken.”
Van allemaal
In het nieuwe college is het raadsakkoord leidend, de afspraken waar alle politieke partijen in Lelystad mee bezig zijn geweest, de plannen en ideeën voor de komende vier jaar, en waar uiteindelijk tien van de dertien partijen ook hun handtekening onder hebben gezet. In die constructie zijn de wethouders nadrukkelijk van alle partijen. Grimbergen zit dus niet voor of namens de VVD in het college. Is dat niet lastig?
“Nee, integendeel. Het maakt je positie als wethouder juist makkelijker. Het is juist mooi een onafhankelijkheid te kunnen hebben, ook naar al die partijen die een andere kleur hebben, vanuit een ander perspectief kijken of die een andere mening hebben. Of sommige raadsleden mij desondanks zullen blijven zien als een VVD’er? Nou, dat weet ik niet, dat kan ik niet voor hen invullen. We zullen als college gewoon met goede voorstellen moeten komen en de raad daar ook steeds, vanaf de voorkant, in mee moeten nemen. En als de raad daar dan vanaf zal wijken, zal ze daar goede redenen voor hebben.”
Uitdaging onderwijs
Grimbergen is dus tevreden met zijn portefeuille, met onder andere financiën, wonen, onderwijs, economische zaken en integrale handhaving. Wat zijn voor hem de uitdagingen de komende tijd in die portefeuille? “Nou, dat zijn drie onderdelen. Ten eerste het onderwijs. Kinderen verdienen een goede toekomst en daar hoort goed onderwijs bij. Dat betekent dat er ook een breed aanbod moet zijn. De één leert makkelijk, de ander wat minder goed, maar een ieder is van waarde. Ik zou ambiëren dat we een nog breder aanbod van onderwijs krijgen dan we nu al hebben. Tegelijkertijd moet er veel aandacht zijn voor het vakonderwijs, maar is het tijd toch ook weer de strijd aan te gaan om hier HBO (Hoger Beroeps Onderwijs) met eventueel een link naar Wetenschappelijk Onderwijs te krijgen.”
Dat wil niet zeggen dat Grimbergen denkt hier een hogeschool of een universiteit naartoe te krijgen. “Nee, daar kan ik wel van dromen, maar je moet ook realistisch zijn. Je moet meer kijken naar de regionale verbanden en samenwerking. Almere heeft Hogeschool Windesheim, dat is fantastisch. Maar misschien kunnen wij daar in samenwerking iets mee. Bijvoorbeeld op het gebied van ‘associate degree’, waarbij talent van het MBO in twee jaar tijd een vooral vakgerichte HBO-opleiding volgt. Wellicht kan dat op het MBO-college. Verder hebben we hier verschillende onderzoekscentra van Wageningen University & Research (WUR). Ook daarin kun je allerlei mooie samenwerkingen bedenken.”
Voor wat betreft het primair onderwijs pleit de wethouder voor verschillende vormen van onderwijs. “Onlangs is hier een vrije school gekomen. Dat is prachtig. Ieder kind moet op zijn eigen manier, die aansluit bij hem of haar, les kunnen krijgen. Dat kan ook cultureel zijn ingegeven. Je moet dan goed met de bestaande partners binnen de stad kijken of een bepaalde vorm van onderwijs een toevoeging is, maar het is belangrijk dat je kinderen perspectief biedt in het onderwijs.”
Uitdaging economische zaken
Een tweede uitdaging: economische zaken. “We zien dat Lelystad als logistieke hotspot een enorme aantrekkingskracht heeft op de bedrijvigheid. Dat betekent dat er nieuwe banen komen. Maar we weten niet hoe het werk van morgen eruit ziet. We weten wat we vandaag doen, maar we zien ook de technologische ontwikkelingen. Ik vind het belangrijk dat bij de nieuwe bedrijvigheid eigen inwoners aan de slag kunnen. Echte banen, zodat mensen de stad niet meer uithoeven om naar het werk te gaan, en dus ook dichterbij consumeren. Evenwicht tussen het inkomen dat je kunt verdienen, de stad waarin je verblijft en de voorzieningen die er zijn.”
Hebben we de luchthaven daar nog bij nodig? “Dat is niet de vraag. Die moet gewoon open. Die is complementair, aanvullend op de andere functies die we als logistieke hotspot hebben, bijvoorbeeld in relatie met Flevokust Haven, wat echt een enorm succes is. De luchthaven zal echt een enorme economische impuls geven, niet alleen aan Lelystad, maar aan de hele regio. Maar het belangrijkste: er zijn afspraken over gemaakt en die moeten gewoon worden nagekomen.”
Uitdaging wonen
Derde uitdaging: het wonen. “We staan voor een enorme woningbouwopgave in Nederland en Flevoland. Wij bouwen als gemeente geen woningen. Wij bouwen wel aan een samenleving. Dat wil ik ook echt heel goed uitdragen namens het college. Daar horen bijvoorbeeld voorzieningen bij. Onderwijs, culturele voorzieningen, huisartsen, medische zorg, maar ook een groene omgeving. De uitbreiding van Lelystad moet een inclusieve uitbreiding zijn. En dat vind ik een fantastische uitdaging.”
Voor wat betreft de voorzieningen betekent dat: de bestaande voorzieningen behouden en waar nodig uitbreiden. “Dat hele palet aan voorzieningen zoals ik net noemde heeft een relatie met elkaar. We zitten nu ook in een fase met de uitbreiding van Lelystad waarin daar allerlei kansen liggen. En ja, daar horen bijvoorbeeld ook een theater en een poppodium bij. Ik sta vierkant achter de nieuwbouw voor Corneel. Hoe fijn is het als je in je eigen stad naar een leuk concert kan gaan? Ja, Bruce Springsteen zal hier niet komen, maar toch… Hoe fijn is het dat we nu, in onze eigen stad, weer naar de film kunnen? Dat is echt van waarde, mooie uitgaansgelegenheden in een diversiteit die mensen aanspreekt.”
Streep onder verleden
Voor wat betreft de nieuwe samenwerking in de gemeenteraad en tussen raad en college, is Grimbergen er vast van overtuigd dat daar een streep onder het verleden kan worden gezet. “De vraag is: hoe houden we de werkwijze die we nu met elkaar hebben afgesproken in stand? En mocht dan blijken dat we elkaar op een onderwerp niet vinden: hoe corrigeren we elkaar dan op een goede manier, zodat we zorgen dat we terugkomen op de lijn die we hebben afgesproken? Dat houdt ook in dat je je durft uit te spreken naar elkaar, ook als het niet goed gaat, maar dat je elkaar daarin ook de ruimte gunt.”
Geweldige jeugd
“Ik heb hier een fantastische jeugd gehad, ik kan niet anders zeggen. Ik ben geboren op het Enkhuizerzand, We zijn daarna als gezin, ik heb één oudere zus, redelijk snel verhuisd naar de Kempenaar. Het Bultpark was mijn achtertuin, en die was oneindig. Daar kon ik fikkie stoken, boompje klimmen, hutten bouwen en de andere dingen die je op die leeftijd doet. Lelystad was één grote playground. Toen ik wat ouder werd, wilde je uitgaan. Net in die tijd kwam Bubbels, de discotheek, waar je meisjes kon ontmoeten. Je had het Horecapleintje. Nee, ik ben niets tekort gekomen in mijn jeugd. Mijn ouders lieten we ook heel vrij: ga maar kijken waar voor jezelf je grenzen liggen, ontdek het maar. Ik heb echt een geweldige jeugd gehad.”
Hoe ziet hij dat voor jongeren vandaag de dag? “Nou, dat groen is er nog steeds, dat is niet veranderd. Een groot deel van de wereld speelt zich echter vandaag de dag voor kinderen ook digitaal af. Mijn oproep zou wel zijn, met name aan ouders: kijk eens in wat voor een fantastische groene omgeving we wonen. En laat je kinderen dat ook ontdekken.”
“Voor de iets oudere jeugd: ja, een disco is er niet meer. Maar er zijn wel veel andere mooie uitgaansgelegenheden. De nieuwe bioscoop is een aanwinst. Volgens mij hebben we bijna alles in Lelystad. Maar je moet het wel willen zien.”
Dromen voor de toekomst
Wat wil Grimbergen dat er over vier jaar, aan het einde van zijn (eerste?) periode als wethouder, is neergezet in Lelystad? “Dat we echt gaan groeien, als stad en als samenleving. En dat al die voorzieningen in onze stad en al die toevoegingen die we nog gaan doen, onze stad groter en sterker maken, maar dat we ook een stad blijven met een bepaalde compactheid, waarin mensen elkaar nog kennen en (willen) ontmoeten. Een stad waarin ook geen wijken worden uitgesloten. Lelystedelingen hebben een verbinding, een soort connectie, een connectie op die zeebodem. Laten we dat vasthouden. Laten we altijd blijven beseffen dat we Lelystedelingen zijn. En dat die nieuwe vestiging van Corneel er is, dat hoop ik toch ook echt. En ik zou het fijn vinden als we de jonge Lelystedeling toch kunnen verleiden hier te blijven. Dat als ze gaan studeren elders, ze toch weer terugkomen.”
“Verder wens ik dat we over vier jaar als raad en college terugkijken op een periode die bijzonder was. Dat we, met alle verschillen die we hebben, de lijn hebben gevolgd van het raadsakkoord, invulling hebben kunnen geven aan het programma dat we bedacht hebben en daar ook allemaal iets uitgehaald hebben. Dus het hoeft niet allemaal de kant op te vallen van de VVD, of van GroenLinks, de PVV de SP, of wie dan ook, maakt mij niet uit, maar dat iedereen het gevoel heeft ‘Ik heb iets gekregen uit het akkoord’. En dat de bewoners dat ook zien en we bij de volgende verkiezingen weer een hoger percentage zien van mensen die zijn gaan stemmen.”
Via deze link kunt u luisteren naar de uitzending met Dennis Grimbergen, inclusief de muziekkeuze van de wethouder.
Foto's: Paul Klukhuhn
Geplaatst op 11 november 2022.
{jcomments on}