Skip to main content

Wethouder boos over vertraging ondergrondse containers

25 november 2021
Kees Bakker

“Ik ben verdrietig, boos en kwaad.” Wethouder Jack Schoone is niet te spreken over het feit dat het bedrijf waar een contract mee was gesloten voor de levering van ondergrondse containers, ermee ophoudt. De gemeente moet nu op zoek naar een nieuwe leverancier. Het betekent dat de uitrol van de ondergrondse containers over een groot aantal wijken voorlopig ‘on hold’ is gezet, zoals dinsdag ook al in de raadsvergadering aan de orde kwam.

Vertraging

Voor de 17 containers die nog in de wijken Zoom en Horst zouden worden geplaatst, hoopt Schoone dat het probleem voor het einde van het jaar nog kan worden opgelost. Voor de 120 stuks voor de stadsdelen 4 (Archipel Zuiderzeewijk, Wold, Horst en Griend) en 5 (Atolwijk, Botter, Schoener, Tjalk) moet een nieuwe aanbestedingsprocedure worden begonnen en is de vertraging in ieder geval maanden.

Het bedrijf dat de containers leverde, stopt daarmee. Volgens Schoone zijn de grondstoffen voor de bakken zoveel in prijs gestegen, dat het bedrijf er geen brood meer in ziet. Schoone spreekt van contractbreuk; dat verandert echter niets aan het feit dat de gemeente op zoek moet naar een nieuwe leverancier. “Maar die zijn er wel.”

Onduidelijkheid

Schoone baalt er ook van om dat in het dossier rondom de nieuwe manier van afvalinzameling in Lelystad toch al veel fout lijkt te gaan. “Dat veroorzaakt ook onduidelijkheid voor de bewoners en zorgt voor ruis op de lijn.” Want ook al is er nu sprake van een vertraging: aan het beleid van vooraf scheiden van afval en ondergrondse containers voor het restafval verandert niets. Dat nu juist de Horst en Zoom vertraging opleveren, terwijl in die wijken enorm veel weerstand was en is tegen de ondergrondse containers, verandert ook niets aan het beleid.

Eerste cijfers

De eerste cijfers in de delen van Lelystad waar al wel ondergrondse containers zijn geplaatst, laten ook zien dat dat leidt tot minder ‘vervuild’ afval en minder restafval. “In de stadsdelen 1 (Kogge, Kempenaar, Gondel, Schouw, Punter, Karveel, Houtribhoogte, Hanzepark, Saerdam, Vliegent Hert, Fortuyn) en 2 (Landstrekenwijk, Warande, Lelystad-Haven, Jol, Galjoen, De Stelling, De Schans, De Veste, Stadshart) is er nu al sprake van 9 procent minder restafval en 60 procent meer pmd-afval.” Pmd is de aanduiding voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.

In die wijken zijn bewoners volgens Schoone ook over het geheel genomen blij met de nieuwe manier van inzamelen.

Ondergronds een blijvertje

De gemeenteraad gaat volgend jaar de nieuwe manier van inzamelen evalueren. Wellicht dat dan ook, net als afgelopen dinsdag, de discussie over het achteraf scheiden van afval weer aan de orde komt. Maar mocht dat zo zijn en mocht de gemeenteraad daartoe beslissen, dan zal dat niet betekenen dat er voor het restafval weer een container aan huis komt. “Die kans is miniem. Ook dan blijven we de ondergrondse containers gewoon gebruiken.”

Schoone denkt dat het achteraf scheiden van afval leidt tot meer ‘vervuild afval’ en dus ook meer restafval dat verbrandt moet worden. “Met de CO2-heffing die het rijk oplegt bij het verbranden van restafval zou dat zomaar kunnen betekenen dat we anderhalf keer zo duur uit zijn en de afvalstoffenheffing dus enorm zal stijgen.”

{jcomments on}