Waterschap Zuiderzeeland heeft beleidsvorming en organisatie niet op orde

Over acute gevaren wordt niet gesproken, maar de organisatie van Waterschap Zuiderzeeland rammelt al langere tijd dusdanig dat het waterbeheer (dijken, gemalen, waterpeil en rioolwaterzuivering) in de knel kan komen. Dat meldt Omroep Flevoland op basis van een intern stuk dat hij in handen heeft. Daarin staat dat het beleid verouderd is, dat medewerkers overbelast zijn en dat de organisatie kampt met een gebrek aan structuur en sturing. Medewerkers maken zich zorgen over de risico's.
Het betreft een adviesrapport onder de titel 'Beleidshuis & Beleidscyclus'. Het gaat over bestuurlijke tekortkomingen, die leiden tot onduidelijkheden voor medewerkers en juridische gevolgen kunnen hebben. Belangrijke voorschriften zijn verouderd. Daarbij is onvoldoende duidelijk waar verantwoordelijkheden liggen. De leiding erkent de problemen en zegt eraan te werken.
Het probleem zit met name bij de afdeling Omgevingsbeleid, Advies en Regelgeving (OAR). Die heeft het ook aangekaart. Het werk van deze afdeling groeide naar een onhanteerbare hoeveelheid, zonder dat iemand daar duidelijke beslissingen over nam. De personele situatie is al jaren instabiel. In vijf jaar tijd zijn er vier afdelingsmanagers geweest; een groot deel van het team wordt ad interim ingevuld. Ook taken, rollen en verantwoordelijkheden zijn niet helder. Een reorganisatie van de afdeling is in gang gezet.
Fundamenteel herzien
De onderzoeker adviseert de structuur van beleid en regelgeving, in jargon het beleidshuis, fundamenteel te herzien. Dat betekent: beleidsdocumenten ordenen, verouderd beleid archiveren en ontbrekende stukken aanvullen. Ook moet het beleid regelmatig wordt geactualiseerd op basis van veranderende omstandigheden.
Waterschap Zuiderzeeland kwam juist vorige week in het nieuws met de hernieuwde aanstelling van de dijkgraaf, Hetty Klavers. De dijkgraaf is de professionele eindverantwoordelijke van een waterschap. Het bestuur wordt verder gevormd door gekozen leden.