Water sloot bij vliegveld ernstig vervuild met PFAS: 'Niet gebruiken'
De Meerkoetentocht is dusdanig vervuild met PFAS dat wordt geadviseerd het water uit deze sloot bij het vliegveld niet te gebruiken. Waterschap Zuiderzeeland heeft er de stof PFOS, behorend tot de PFAS-groep, aangetroffen in 538 keer de norm die geldt voor water dat schoon genoeg is voor vissen en waterplanten. Daarop is de GGD ingeschakeld, die het advies heeft uitgebracht. Agrariërs in de omgeving zijn inmiddels geïnformeerd, aldus het waterschap.
De vervuiling zat in monsters die op twee plekken zijn genomen. Om te bepalen wat voor maatregelen er nodig zijn, wordt nu een aantal onderzoeken in de omgeving uitgevoerd, in de Meerkoetentocht zelf en in de Larservaart. De resultaten worden begin volgende maand verwacht. In augustus wordt ook nader onderzoek gedaan naar de waterbodem en naar plekken waar gebaggerd is.
PFOS, perfluoroctaansulfonzuur, geldt als zeer giftig. Het is de afgelopen driekwart eeuw gebruikt voor uiteenlopende coatings en smeermiddelen en in blusschuim zoals dat ook op vliegvelden is gebruikt, maar is de laatste jaren in steeds meer landen verboden. Het heeft al op en bij veel vliegvelden tot vervuiling geleid.
Wat de oorzaak is van de te hoge concentraties PFOS in de Meerkoetentocht, moet uit het vervolgonderzoek blijken, aldus Zuiderzeeland. Het water uit de Meerkoetentocht wordt alleen in droge periodes gebruikt voor beregening van gewassen, zegt het waterschap, en er wordt niet in gezwommen en gevist.