Wachtlijst voor buurtkastjes, 'klein voedselbankje in je tuin'
De vraag naar buurtkastjes in Lelystad neemt dusdanig toe dat er een wachtlijst is ontstaan. "Ik heb een wachtlijst van zeker dertig mensen die zo'n kastje willen hebben," vertelt initiatiefnemer Ger Koreman. Vorig jaar september zijn er tien geplaatst en daar komen er over een paar weken weer meer bij.
Een buurtkast is een klein kastje in iemands tuin, waarin voorbijgangers eten en andere producten kunnen leggen. Minderbedeelden kunnen deze spullen er gratis uit halen als zij die nodig hebben. "Het is een klein voedselbankje wat je hebt," omschrijft Koreman. De buurtkastjes zijn in eerste instantie gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens Koreman zijn ze inmiddels een belangrijk hulpmiddel voor veel mensen om aan eten te komen.
Naast voedsel is volgens Koreman ook de vraag groot naar producten die bij de menstruatie worden gebruikt. Sommige meisjes en vrouwen kunnen deze producten niet betalen, menstruatiearmoede. Na een oproep om ook maandverband en tampons in de kast te stoppen, is dit massaal gebeurd.
Het eerste buurtkastje in Lelystad is geplaatst bij de woning van Rina Bakker. De spullen in haar kast vinden gretig aftrek. Om de paar dagen doet ze het deurtje open en ziet ze wat er is meegenomen en welke dingen er bij zijn gezet.
Bakker krijgt veel positieve reacties van de mensen die producten uit haar buurtkastje halen. Ze raadt anderen dan ook aan om mee te doen aan dit project.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
Geplaatst op 18 augustus 2022.
{jcomments on}