'Wachtgeld wethouders voldoet in elk geval aan de regels'
De gemeente Lelystad wil niet inhoudelijk ingaan op de bewering in de Volkskrant dat drie wethouders ten onrechte wachtgeld krijgen.
Ze zijn op papier minder gaan werken omdat het college groter is geworden, maar werken in de praktijk nog voluit. Ze krijgen nu deels salaris en deels wachtgeld. Niemand zegt dat ze te veel krijgen, maar de constructie is wel oneigenlijk, betoogt een deskundige in de krant.
Het stadhuis wil om privacyredenen niet bevestigen om wie het gaat. Verder wordt gezegd dat de Lelystadse regeling aan de regels voldoet en dat het niet aan Lelystad is om te beoordelen of die regels wellicht anders moeten.
“Een aantal wethouders in Lelystad had in het vorige college de termijn van vier jaar volbracht, met een fulltime dienstomvang (1,0 fte). Bij de vorming van het huidige college zijn zij voor 0,8 fte opnieuw benoemd en daarmee deeltijds afgetreden. Dit betekent dat zij op grond van de Appa (Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers – red.) een aanvulling krijgen van 0,2 fte in de vorm van een wachtgelduitkering,” aldus een woordvoerder.
En verder: “De wethouders maken rechtmatig gebruik van de Appa-regeling. Of de Appa-wachtgeldregeling zelf een rechtmatige regeling is, is niet aan de lokale politiek maar een vraag voor de landelijke politiek. Deze discussie zou dan ook op landelijk niveau gevoerd moeten worden en niet op lokaal niveau.”
Overigens zit aan de Appa-uitkering wel een maximale termijn, 38 maanden, korter dus dan een raadsperiode.
Zie ook: Volkskrant: 'Beloning wethouders gaat niet volgens de regels'
{jcomments on}