'Voorbereiden op andere ziekenhuiszorg'
Nu een faillissement van MC Zuiderzee een goed denkbare mogelijkheid blijkt, is de vraag hoe het dan verder moet. In Lelystad en omgeving wordt grote zorg geuit, experts van buiten zijn wat laconieker.
De vraag is of Lelystad een volledig eigen ziekenhuis nodig heeft om de inwoners goede zorg te kunnen bieden. Het provinciebestuur en het gemeentebestuur vinden van wel, lieten zij gisteren al meteen weten. Maar minister Bruno Bruins van Volksgezondheid sprak kalmerende woorden. Hij vreest niet dat door een faillissement van de MC-instellingen meer mensen niet binnen de wettelijke norm van 45 minuten een afdeling spoedeisende hulp of acute verloskunde kunnen bereiken, zei hij in Het Parool. En in Zorgvisie: "Het is de verantwoordelijkheid van de betrokken zorgverekeraars om te voldoen aan hun wettelijke zorgplicht. Dat wil zeggen dat de continuïteit van de zorgverlening in de regio geborgd blijft en dat ook in de nieuwe situatie patiënten tijdig goede zorg in de regio kunnen krijgen." Toezichthouder NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) zal dat in de gaten houden, aldus de minister
Dat het de verzekeraars te verwijten valt dat ze niet meer willen bijspringen, zoals vakbonds- en or-vertegenwoordigers stellen, wordt in de Volkskrant door deskundigen tegengesproken. Gezondheidseconoom Xander Koolman: "Zorgverzekeraars zorgen voor verzekerden, niet voor ziekenhuizen." Wat MC Slotervaart en de drie Flevolandse ziekenhuizen bindt, is dat ze onvoldoende in staat zijn geweest zichzelf opnieuw uit te vinden in een veranderende zorgsector, zegt emeritus hoogleraar volksgezondheid Guus Schrijvers in hetzelfde artikel. "Vroeger kwam je na een paar weken uit het ziekenhuis, en dan was je beter. Nu sta je in één dag met een nieuwe heup buiten." Dat vergt een andere organisatie, aldus Schrijvers.
Ook het gedrag van patiënten verandert, schrijft de Volkskrant. "Vroeger ging men met alle kwalen naar het plaatselijke ziekenhuis, nu googelt een patiënt de beste zorg voor zijn aandoening en kiest een Lelystedeling met kanker voor behandeling in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek."
Meer informatie in De Volkskrant en op de websiite van Zorgvisie.nl.
{jcomments on}