Vogelgriepvaccin uit lab in Lelystad moet nu de praktijk in
Lelystad speelt een rol in de ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep en daarin is mogelijk een doorbraak bereikt. Dat blijkt uit een brief van minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer.
Het agrarische onderzoekscentrum Wageningen Bioveterinary Research heeft in een van zijn vestigingen in Lelystad vier vaccins ontwikkeld, waarvan twee bruikbaar lijken. Die vestiging is een laboratorium dat beveiligd is tegen het ontsnappen van ziekteverwekkers, een high containment unit. Maar er is nog een lange weg te gaan voor er een bruikbaar middel kan worden uitgebracht – áls het al zover komt.
Er is een praktijkproef van een jaar nodig en die is niet zomaar uit te voeren. Omdat het gaat om een proef met (genetisch gemodificeerde) vaccins is een risicobeoordeling nodig en zijn verschillende Europese richtlijnen en verordeningen van toepassing, aldus Adema.
En de uitkomst staat niet vast, schrijft hij. De laboratoriumproeven kunnen een vertekend beeld geven. "Vaccins zijn in de praktijk mogelijk minder werkzaam, omdat bijvoorbeeld het stalklimaat en de bedrijfsvoering op bedrijven anders zijn, er tegen andere ziektes wordt gevaccineerd en omdat er sprake is van circulatie van andere ziektekiemen die de effectiviteit van vaccins negatief kunnen beïnvloeden," aldus de minister.
Vogelgriep wordt momenteel gezien als een ernstig probleem. Adema geeft in de brief een uitgebreide uiteenzetting over de stand van zaken rond de ziekte en de bestrijding ervan.
Geplaatst op 17 maart 2023.
{jcomments on}