Vijf jaar na de klap: ziekenhuiszorg draait naar behoren
Het einde van ziekenhuis MC Zuiderzee, dezer dagen vijf jaar geleden, en de overname als nevenvestiging zonder spoedeisende hulp door St Jansdal heeft niet tot grote problemen geleid en met de huidige opzet is goed te leven. Dat zeggen voormalige tegenstanders van de sluiting in de Volkskrant. Die concludeert dat de werkwijze een voorbeeld kan zijn voor vergelijkbare beslissingen elders. Tot deze geïnterviewden horen Hermien Roddenhof van Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad, politicus Jack Schoone, Herman Linzel van de Flevolandse Patiëntenfederatie en huisarts Ruth Veenvliet.
Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad is nu de stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad. Absoluut een verandering van inzicht, zegt Roddenhof. Haar conclusie: "In grote lijnen is de zorg nu beter." Voor 80 procent van alle zorgvragen kun je intussen in Lelystad weer terecht, zegt Roddenhof. En er komt steeds wat bij. Een spoedpost die doordeweeks tot 21.30 uur open is en waar je voor alle ‘huis-, tuin- en keukenongelukken’ geholpen kan worden. Maar ook röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek, nieuwe knieën en heupen. “Dan kun je wel blijven roepen: ja, maar wat als ik naar de ic moet? Maar een ambulance is tegenwoordig bijna een rijdende ic. Of je daar nu 30 of 40 minuten in ligt, maakt heus niet uit.”
Weliswaar is 44 procent van de Lelystedelingen volgens de laatste cijfers (zeer) ontevreden over het aanbod aan ziekenhuiszorg, maar Roddenhof vermoedt dat dat vooral mensen zijn die nog niet in het nieuwe ziekenhuis zijn geweest.
Schoone was de fractievoorzitter van Leefbaar Lelystad die in 2018 dreigde de A6 te blokkeren. Nu zegt hij: "Eigenlijk ben ik best positief."
'Gedwongen tot samenwerking'
Ook Linzel constateert dat grote problemen zijn uitgebleven. En: "Het heeft ons gedwongen tot meer en betere samenwerking.” Zo is er nu Getijde, een kliniek voor tijdelijk verblijf. Ouderen en chronisch zieken die niet zelfstandig thuis kunnen zijn, kunnen er terecht voor of na een ingreep, voor diagnostiek en observatie. In een reactie op het gat dat viel, sloegen de ouderenzorgorganisaties Woonzorg Flevoland en Coloriet de handen ineen met het St Jansdal.
Het vertrouwen tussen en het ziekenhuis is langzaam gegroeid, zegt Veenvliet, die destijds liet weten 'te huilen achter haar bureau'. “Het St Jansdal ging enorm ver om ons erbij te betrekken.”
De kern van de vrees vijf jaar geleden was emotie, zegt Schoone. "Ook bij mij. Vaak komt dat doordat je niet goed geïnformeerd bent. Daar kan ik zelf ook nog wel wat van leren.’
Geplaatst op 26 oktober 2023.
{jcomments on}