Vervuiling Meerkoetentocht komt inderdaad van oud blusschuim
De hoge PFOS-concentraties in de Meerkoetentocht lijken inderdaad afkomstig van het voormalige brandblusoefenterrein aan de Talingweg. Dat zegt Waterschap Zuiderzeeland na onderzoek door advies- en ingenieursbureau Tauw, gespecialiseerd in werk voor waterschappen.
Op dat terrein hebben hulpdiensten tot 1995 blusoefeningen gedaan. Het schuim dat toen werd gebruikt, bevatte PFOS, perfluoroctaansulfonzuur. Deze stof is sinds 2011 in blusschuim verboden. Uit onderzoeken naar de waterkwaliteit in de Meerkoetentocht bleek volgens Zuiderzeeland al dat dit de vermoedelijke bron was.
Aanvullend heeft het waterschap een bodem- en grondwateronderzoek laten uitvoeren. Daarbij zijn monsters van grondwater en bodem genomen in de strook tussen de Meerkoetentocht en het voormalig brandblusoefenterrein. Uit het onderzoek blijkt dat het grondwater en de bodem op deze locatie hoge PFOS-concentraties bevat. "Het geeft daarom een sterke aanwijzing dat de bodem- en het grondwaterverontreiniging op het voormalig oefenterrein de oorzaak is," concludeert het waterschap.
PFOS behoort tot de verzamelgroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), die de afgelopen jaren in de schijnwerpers van gifonderzoeken zijn gekomen. De vervuiling is volgens deskundigen in dit geval niet zwaar genoeg om gevaar op te leveren.